Медији: Напето на састанку Абаса и Трампових изасланика

Састанак палестинског председника Махмуда Абаса и саветника председника САД Џареда Кушнера и Џејсона Гринблата био је напет, пише панарапски лист "Ашарк ел Авсат" позивајући се на добро обавештене палестинске изворе.

Два америчка званичника су се фокусирала на потребу окончања хушкања на насиље и исплата породицама палестинских нападача на Израелце који су убијени или су у израелском затвору, уместо да су се бавили принципима решења деценијског сукоба, по моделу две државе, рекли су неименовани извори.

Абас је представио свој став о врло осетљивим питањима, укључујући границе, Јерусалим и избеглице, док су Кушнер и Гринблат говорили о две поменуте теме.

Палестински председник је наводно испољио бес и одбио да удовољи захтеву за обуставом исплата, рекавши да је спреман једино на обнову трилатералног америчко-палестинско-израелског комитета који је задужен да надгледа хушкање.

Према његовом мишљењу, уместо фокуса на исплате које сматра "унутрашњом ствари са социјалном димензијом", пажњу би ваљало посветити потреби заустављања ширења јеврејских насеља на окупираној Западној обали, како би се показале добре намере.

Палестински председник није добио никаква обећања да ће се то десити.

На састанку одржаном није договорена обнова преговора који су у застоју више од три године.

Лист наводи да је био евидентно да САД подржавају Израел и да неће бити у стању да доведу обе стране до решења.

Један анонимни звачник рекао је да ће се чекати на исход разговора који се очекују у Вашингтону наредног месеца.

Палестинска делегација од пет чланова отпутоваће тамо да се састане са члановима америчког комитета да дискутује о приоритетима које су поставиле САД.

Израелска делегација ће такође представити своје погледе у Вашингтону о истим темама.

Портпарол палестинског председника Набил Абу Рудејне рекао је да је Абас на састанку са Трамповим изасланицима јасно и тачно дискутовао о свим питањима финалног статуса. Поновио је позив на модел две државе и постизање одрживог и свеобухватног мира.

Бела кућа је саопштила да су две стране одржале "продуктиван састанак и потврдиле своју посвећеност напредовању ка циљу председника Трампа о истинском и трајном миру између Израела и Палестинаца који јача стабилност у региону".

У саопштењу се додаје да су Кушнер и Гринблат разговарали са Абасом о палестинским приоритетима, признавши потребу за економским могућностима за Палестинце и великим улагањима у палестинску економију.

Они су се претходно састали у Јерусалиму са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво