Русија: Информација да је Ел Багдади убијен скоро 100 одсто тачна

Председавајући руског парламентарног Одбора за одбрану и безбедност Виктор Озеров изјавио је да је "близу 100 одсто" извесно да је вођа Исламске државе Абу Бакр ел Багдади убијен, објавио је "Интерфакс", преноси "Ројтерс".

"Мислим да је та информација близу 100 одсто тачна. Чињеница да га Исламска држава још увек нигде приказала такође доприноси уверењу да је Ел Багдади убијен", рекао је Озеров.

Коалиција предвођена САД, која се бори против Исламске државе, саопштила је да нема конкретне доказе да ли је лидер те екстремистичке групе Абу Бакр ел Багдади убијен или је жив, али да је смањио било какав значај који је имао на бојним пољима Ирака и Сирије.

"Не знамо поуздано да ли је још жив, али очекујемо да он није способан да утиче на дешавања у Раки или Мосулу или уопште у ИД", рекао је портпарол те коалиције амерички пуковник Рајан Дилон, преноси Ројтерс.

Званична Москва је у уторак објавила да не може да потврди да је лидер Исламске државе Абу Бакр ел Багдади убијен прошлог месеца у ваздушном удару у Сирији.

То је изјавио заменик руског министра спољних послова Генадиј Гатилов, јавила је агенција Интерфакс, пренео је Ројтерс.

Министарство одбране Русије саопштило је пре недељу дана да проверава наводе да је вођа Исламске државе убијен у руском ваздушном нападу, изведеном крајем маја у Раки.

Ово министарство је навело да је ваздушни напад изведен 28. маја на командни положај Исламске државе, где су се њене вође састале како би расправљали о рутама за излазак терориста из Раке путем такозваног јужног коридора.

"Према примљеној информацији, која се проверава путем различитих канала, састанку је присуствовао и вођа Исламске државе Ибрахим Абу Бакр ал Багдади, који је елиминисан у нападу", пише у саопштењу.

Министарство је навело да је Русија обавестила САД у вези са ваздушним нападом на периферији Раке, сиријског града који је упориште Исламске државе, током којег је могуће да је убијен Ел Багдади.

Шеф дипломатије Сергеј Лавров је потом изјавио да Москва није 100 одсто сигурна да је Багдади убијен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара