Меј: Грађани ЕУ могу да остану у земљи и после Брегзита

Британска премијерка Тереза Меј обећала је грађанима ЕУ који живе у Уједињеном Краљевству да ће им бити дозвољено да остану и након Брегзита, али је одбацила позиве Брисела да европски суд надгледа њихова права.

Током радне вечере са другим ЕУ лидерима на самиту у Бриселу, Мејова је јасно ставила до знања да од ниједног грађанина ЕУ који тренутно легално борави у Британији неће бити тражено да напусти земљу у тренутку када Британија напусти Унију, рекао је неименовани извор из британске владе, а преноси АФП.

Мејова је предложила да грађани ЕУ који живе у Великој Британији дуже од пет година могу добити трајно иста права као и грађани британске националности.

То би конкретно значило трајно право боравка, доступност здравственој заштити, образовању, пензијама и другим погодностима и после изласка Велике Британије из ЕУ.

Нагласила је и да очекује да ће се иста правила применити и на Британце који настављају да живе у земљам чланица ЕУ.

У предлогу британске премијерке стоји да ће оним грађанима ЕУ који се уселе у Велику Британију пре званичног изласка државе из ЕУ, што је планирано за март 2019. године, бити дат "грејс период", који би могао да буде две године, да регулишу свој статус.

У Великој Британији тренутно живи и ради 3,2 милиона грађана других земаља чланица Уније, док је Британаца око милион у земаља чланицама.

И ЕУ и Велика Британија наглашавају да желе што пре и на најбољи могући начин да реше права својих грађана и сваку несигурност коју може донети излазак Велике Британије из ЕУ.

После свог излагања Тереза Меј је напустила самит лидера ЕУ, а европских 27 су наставили разговоре о почетку формалних преговора о Брегзиту.

Самит лидера ЕУ наставља се сутра у Бриселу када су на реду економске теме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво