Самит европских лидера у Бриселу – међу јавом и међ' сном

Европски лидери на дводневном самиту у Бриселу расправљају о мигрантској кризи, јачању европске одбране, борби против тероризма и трговинским питањима. Уочи састанка, председник Европског савета Доналд Туск рекао је да је задовољан због пада утуцаја антиевроспких политичких снага. Британска премијерка Тереза Меј представиће план за наставак преговора о Брегзиту, а први пут на састанку европских лидера учествује француски председник Емануел Макрон.

Тереза Меј другачије је замишљала овај састанак ЕУ лидера, али после губитка већине на изборима – уместо ојачаног мандата – сада треба да убеди европске колеге да је устању да води преговоре по предвиђеном плану.

"Преговори су добро почели, данас ћу изнети наше планове, пре свега о заштити права европских грађана у Британији и Британаца у Европи након нашег изласка", истиче премијерка Велике Британије.

Иако су формални преговори о Брегзиту почели пре три дана, неизвесност у самој Британији око њиховог тока навела је многе у Европи да поставе питање хоће ли уопште доћи до изласка Уједињеног Краљевства, а то је данас учинио и председник Европског савета Доналд Туск.

"Неки британски пријатељи питали су ме може ли Брегзит бити избегнут. Ко зна? ЕУ је заснована на сновима. Можда ћете рећи да сам сањар, али нисам једини", рекао је Туск, цитирајући стихове легендарних "Битлса".

Истовремено, председник Европског савета Жан Клод Јункер је кратко поручио да он "нема илузија, јер не жели да их изгуби". 

Туск је највио и да ће лидери ЕУ током вечери још разговарати о геополитичкој ситуацији око Европе. 

Француског председника Макрона на првом самиту не чекају снови, већ реалност европске политике. Желећи што тешњу сарадњу са Немачком, Макрон предлаже формулу ојачане ЕУ која штити грађане у питањима кључним за њихове животе.

"Желимо ЕУ која штити грађане, кад је реч о борби против тероризма, миграцијама и европској одбрани. Данас ћемо се договорити о фонду за одбрану, заштити од климатских промена и нелојалне конкуренције", поручио је Макрон.

Немачка канцеларка Ангела Меркел истиче да за њену земљу економски раст, борба против тероризма и друга питања у вези са будућношћу ЕУ имају предност у односу на преговоре о Брегзиту. "Ту очекујемо да имамо добре резутате", рекла је Меркелова.

Очекује са да ће канцеларка Меркел и председник Макрон на самиту предложити продужетак на још шест месеци санкција према Русији, уведених 2014. због сукоба у Украјини.

Председник Европске комисије нагласио је да су ЕУ лидери размотрили побољшање војне сарадње унутар ЕУ и подржали предлог Комисије о формирању Европског одбрамбеног фонда.

"Овај предлог је неопходан. Ми у ЕУ имао 178 врста оружаних система док САД имају 30. Ми имао 17 врста тенкова, а САД само један. Истовремено ми трошимо половину војног буџета који је на располагању САД, али је наша ефикасност тек 15 процената. Има места за побољшање и то смо закључили данас. Оно што је започето 1954. године и што није помињано до пре две године дешава се сад", закључио је Јункер.

ЕУ је почетком године најавила да намерава да до 2025. године побољша своје одбрамбене способности. У том цилљу Европска комисија у јуну је предложила три сценарија развоја одбрамбене политике ЕУ и покренула Европски одбрамбени фонд како би помогла земљама чланицама да ефикасније користе новац намењен за одбрану, али и побољшла њихову међусобну сарадњу у овој области.

Самит европских лидера наставља се и сутра када ће теме разговра бити миграције, економија и трговина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво