Прва Трампова одлука о Западном Балкану, Додик остаје на црној листи

Амерички председник Доналд Трамп донео је одлуку о Западном Балкану, којом се продужавају ванредне мере које је пре 16 година донео бивши амерички председник Џорџ Буш, саопштила је Бела кућа.

Одлука, између осталог, обухвата и објаву такозване црне листе особа и организација које су под санкцијама САД због кршења Дејтонског мировног споразума и претње националној безбедности и интересима САД.

Од почетка ове године на листи се налази и лидер СНСД-а и Републике Српске Милорад Додик, пренела је Фена.

Трамп је први пут од преузимања дужности потписао неку извршну одлуку која се односи на Западни Балкан и продужио ју је за још једну годину.

Буш је 26. јуна 2001. године донео извршну уредбу којом се проглашава да су угрожени интереси САД од појединаца и организација у БиХ, Македонији и на Косову.

Она предвиђа низ правних последица, укључујући блокаду имовине, забрану уласка у САД и финансијских трансакција за хашке оптуженике и око 150 особа и организација које се доводе у везу са оптуженицима за ратне злочине, терористичким организацијама или подривањем Дејтонског мировног споразума.

Вашингтон сматра да те особе угрожавају мир и процес стабилизације у региону, навела је Фена.

Претња која се огледа у поступцима особа које су укључене, помажу или финансирају екстремистичко насиље у Македонији и на другим местима на Западном Балкану или у опструкцијама спровођења Дејтонског мировног споразума и резолуције УН на Косову није отклоњена, наведено је у одлуци коју је, након Буша и Барака Обаме, потписао и Трамп.

На основу те Бушове одредбе из 2001. године, формирана је такозвана црна листа особа и организација са којима је америчкој влади и компанијама забрањено да сарађују и којима се у САД блокирају имовина и новчане трансакције.

Листу на коју се стављају особе које обухвата и ова одлука, као и друге сличног типа, објављује Канцеларија за контролу страних средстава (ОФАЦ), који делује у склопу америчког министарства финансија.

На раније објављеној листи су, између осталих, Радован Караџић, Биљана Плавшић, Соња Караџић Јовичевић, Момчило Крајишник, Љиљана Зелен Караџић и Александар Караџић.

Ту су, такође, и Милован Бјелица, Љубомир Боровчанин, Стојан Жупљанин, Душко Сикирица, Милан Симић, Сенад Шахинпашић, Хасан Ченгић, Бакир Алиспахић, Љубо Ћесић, Валентин Ћорић, Саво Крунић, Зоран Петрић и Насер Кељменди.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво