Шпигл: Немачка шпијунирала Белу кућу

Немачка обавештајна служба (БНД) дуго је шпијунирала више званичника и компанија у САД, укључујући и Белу кућу, објавио је магазин "Шпигл".

Шпигл наводи да је имао увид у документа која показују да је БНД имала листу од око 4.000 "изабраних кључних речи" за надгледање у периоду од 1998. до 2006. године.

То укључује бројеве телефона или факсова, имејл адресе Беле куће, као и министара финансија и спољних послова.

Међу другим "метама" су се нашле војне инситуције, укључујући америчке ваздухопловне и морнаричке снаге, НАСА, као и Хјуман рајтс воч.

Агенција АФП преноси да БНД није желела да да коментар Шпиглу поводом ових навода.

Шпигл је и крајем фебруара објавио да је БНД дуго шпијунирала новинаре Би-Би-Сија, Њујорк тајмса, Ројтерса и других страних медија.

Позивајући се на документа у које је имао увид, недељник је тада писао да је БНД имала најмање 50 бројева телефона, факса и имејл адреса новинара или редакција у целом свету на својој листи такозваних "селектора" од 1999. године.

Како се наводи, мета шпијунирања било је неколико бројева редакција Би-Би-Си-ја у Лондону и Авганистану, Њујорк тајмса у Авганистану, као и агенције Ројтерс у Авганистану, Пакистану и Нигерији.

Би-Би-Си је реаговао саопштењем да је разочаран оваквим тврдњама и позвао све владе да поштују слободу штампе.

Организација Репортери без гранца окарактерисала је наводе о шпијунирању као "монструозан напад на слободу штампе".

БНД ни тада није желела да коментаришсе наводе Шпигла.

Немачка је врло оштро раеаговала када је 2013. процурела информација Едварда Сноудена да су амерички агенти прислушкивали широм света, укључујући мобилни телефон Ангеле Меркел.

Француска агенција АФО наводи да се касније испоставило да је управо БНД помагао америчкој НСА да шпијунира европске савезнике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара