Ван дер Белен: Маршалов план основа трансатлантског пријатељства

Председник Аустрије Александер ван дер Белен оценио је, поводом 70. годишњице Маршаловог плана, да председници долазе и одлазе, али успостављено трансатлантско пријатељство остаје.

"Маршаловим планом смо успоставили основу за дубоко, трансатлантско пријатељство", нагласио је Ван дер Белен на свечаности у Бечу.

Истакао је да Маршалов план није имао само економски значај, већ и психолошки.

"Психолошко деловање је засигурно од истог значаја као економско. Планом је једном региону којем је било катастрофално лоше убризгана храброст и уверење", објаснио је Ван дер Белен.

И други говорници су подвукли велику вредност трансатлантског партнерска који је доживео врхунац Програмом за опоравак Европе (ЕРП).

Отправник послова Амбасаде САД у Аустрији Јуџин Јанг подвукао је значај сарадње Америке и Европе, додајући да је Маршалов план био важна полазна тачка.

Указао је да је Аустрија пуна симбола, различитих пројеката Маршаловог плана, те да се у тој земљи не може бацити камен, а да се не погоди пројекат који је подстакнут средстава тог плана.

"САД су се у Европи залагале за мир. Не смемо никада заборавити да су САД и Европа снажније заједно и сиромашније једна без друге. САД остају поуздан партнер Европе и Аустрије", подвукао је амерички дипломата.

Аустријски вицеканцелар Волфганг Брандштетер рекао је да је Маршалов план био пројекат којим је доказана државничка далековидост.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи