Макрон: Европа није самоуслуга да се узимају паре без солидарности

Председник Француске Емануел Макрон упозорио је у интервјуу европској штампи да Европа није самоуслуга и да слаби када се доводе у питање њене вредности. Лидере земаља које као Пољска или Мађарска одбијају солидарност са избеглицама и газе правну државу упозорио је да земље које не поштују правила у Европској унији морају да сносе политичке последице.

"Европа није супермаркет. Европа је заједништво судбина. Сама себе слаби када пристаје на то да се одбаце њени принципи. Земље Европе које не поштују правила морају да због тога сносе политичке последице. С поштовањем ћу разговарати са свима, али нећу попуштати у питању принципа Европе – солидарности и демократских вредности. Ако Европа пристане да се оспоравају то ће значити да је слаба и да је нема", рекао је Макрон у интервјуу који објављује пољски дневник Газета виборча.

Француски председник рекао је да не види неки сукоб Истока и Запада у ЕУ, већ да само долази до тензија зато што колективна свест западне и источне Европе није иста као ни најновија историја, а посткомунистичке чланице ЕУ верују да их је стара Европа издала када је дозволила да континент подели "гвоздена завеса" након Другог светског рата.

"Када слушам данас неке од политичких лидера из Источне Европе, видим да они издају Европу. Одустају од принципа и окрећу леђа Европи. То је цинични приступ ЕУ – она им служи да подели новац без поштовања њених вредности", рекао је Макрон.

Француски председник упозорио је да он лично није толико арогантан да мисли да ће зауздати популизам већ да је против популизма лек Европа која штити – од климатских промена, социјалне неправде и кршења људских права, а да би се тако реформисала, мора прво да поврати своје јединство.

"Нисам се удварао Французима већ сам апеловао на њихову интелигенцију. То што уништава демократију јесу политички лидери који сматрају да су њихови земљаци глупи. Демагошки се играју њиховим страховима, ослањају се на њихове покрете. Криза колективне свести Запада је огроман изазов и то неће променити једна особа", рекао је председник Француске.

Емануел Макрон оценио је да нестабилност и кризе изазива данашњи свет у коме јачају нелибералне демократије и екстреми у Европи, поново се појављују ауторитарни режими који оспоравају виталност демократија и САД које се делимично повлаче из света.

"За битку са тим изазовима одговорност сноси Европа. Зашто? Зато што се демократија родила на том континенту. САД воле слободу исто колико и ми, ако не и више. Али немају наш осећај за правду. Европа је једино место на свету у коме су се до таквог степена спојиле индивидуалне слободе, дух демократије и социјална правда", казао је Макрон.

Поред Газете виборче, његов интервју преноси још седам водећих европских листова – париски Фигаро, белгијски Соар, лондонски Гардијан, шпански Паис, немачки Зидојче цајтунг, италијански Коријере дела сера и швајцарски Тан.

Путин не жели да ослаби или уништи Запад

Председник Француске оценио је у интервју за више европских листова да циљ председника Русије Владимира Путина није да уништи или ослаби Запад, већ да настоји да обнови Велику Русију јер је уверен да је то предуслов за опстанак његовог народа и земље, а да Запад може и треба да са Русијом сарађује и у Сирији.

"Циљ Путина јесте обнављање Велике Русије јер сматра да је то услов да опстане његова земља. А да ли тежи да нас ослаби или да нестанемо? Не мислим. Путин има свој начин тумачења света. Сматра да је Сирија за њега темељно питање суседства. Шта може да се учини? Да сарађујемо заједно у Сирији да победимо тероризам и решимо кризу", казао је Макрон.

Макрон је упозорио да је и сама Русија жртва тероризма да је и Путин суочен с нередима на границама и агресивним верским покретима који угрожавају земљу, а да је мотивисан тиме да обнови снажну руску колективну свест како би очувао јединство државе.

"То су побуде којима се руководи такође и у Сирији. Не мислим да Путин гаји пријатељство према Башару ел Асаду. Он има две опсесије: да спречи пропаст државе и да се бори против тероризма. Дуго нас је блокирала особа Башара ел Асада. Али Асад није наш непријатељ, он је непријатељ сиријског народа", казао је Макрон.

Председник Француске потврдио је да је његова земља спремна да се и сама ангажује војно у Сирији, ако власт у Дамаску пређе црвену линију - хемијско оружје.

"Када неко постави црвену линију а не уме да изнуди да се она поштује, само показује своју слабост. Ако се утврди да је употребљено хемијско оружје и будемо у стању да утврдимо његово порекло, Француска ће кренути у нападе да уништи идентификована складишта хемијског оружја", рекао је Макрон.

По речима француског председника, то што Запад има заједничке циљеве са Русијом у Сирији не значи да ће Француска игнорисати понашање Русије у украјинској кризи и гажење права и слобода.

"И даље ћу бити захтеван саговорник у питању индивидуалних слобода и основних права. Ту је и украјинско питање. Сачекаћу први састанак у нормандијском формату да прецизирам своје ставове. Једно је сигурно. Ми имамо обавезу да заштитимо Европу и њене савезнике у региону", казао је Емануел Макрон.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво