Немци се из базе Инџирлик премештају у Јордан

Немачки парламент је одобрио повлачење трупа из ваздухопловне базе Инџирлик у Турској, након што је Анкара није одобрила немачким посланицима приступ њиховим војницима који су тамо стационирани.

За ту одлуку гласао је 461 од 569 посланика, док је 85 било против, а 23 уздржана.

Како је јавио Ројтерс, парламент је саопштио да подржава план да се 280 немачких војника из Инџирлика премести у базу у Јордану и очекује да повлачење убрзо почне.

Одлуци Бундестага претходила је одлука немачке владе да трупе напусте Инџирлик.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је 24. маја изјавио да ће Турска рећи Немачкој "довиђења" уколико та земља одлучи да повуче трупе из ваздухопловне базе Инџирлик.

Ердоган је тада, уочи одласка за Брисел на Самит НАТО-а, рекао да Турска није примила ниједну назнаку из Берлина о могућем повлачењу трупа стационираних у ваздушној бази на југу Турске.

Будућност немачких трупа у Инџирлику доведена је у питање након што је Турска у мају спречила немачке посланике да посете трупе, што је навело Берлин да размотри повлачење трупа.

У тој бази налази се око 280 немачких војника, које помажу САД у борби против Исламске државе у Сирији и Ираку.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво