Трагедија авиона "Џерманвингса", званична верзија под знаком питања

Марија В. која је тврдила да је била љубавница пилота авиона "Џерманвингса", у чијем је паду погинуло 150 људи, измислила је причу да је Андреас Лубиц намерно срушио летелицу како би уновчила своје тврдње, пише портал "Базфид".

У паду авиона "Џерманвингса", на лету 4У9525, који се срушио у француским Алпима 24. марта 2015, погинуло је 150 људи, истражитељи су утврдили да је Лубиц намерно оборио летелицу.

Неколикo дана касније, таблоид Билд објавио je причу жене која је тврдила да је Лубицова љубавница. Њена верзија потпуно се поклапала са званичном, у којој је Лубиц описан као "нестабилан и деструктиван пилот".

Марија В., која је као стјуардеса летела са Лубицом, рекла је Билду да јој је казао да ће "урадити нешто што ће променити цео систем и да ће тада сви сазнати за њега и запамтити његово име".

Међутим, ствари су се промениле када је Марија признала телевизији РТЛ да је све измислила.

Лист Цајт први је почео да сумња у њене тврдње. Тужилац Кристоф Кумпа оценио је Маријине тврдње као "превару".

Марија је тврдила да је проводила ноћи са Лубицом широм Европе, али, према дневнику летења у години пре пада авиона, види се да је пилот провео само једну ноћ ван Немачке, у Будимпешти. Тај лет није имао кабинску посаду, пошто је у питању био транспорт резервних делова.

Марија се обратила телвизији РТЛ јула 2015. Уредници су потом испитали њене наводе и, после неколико састанака, признала је да је прича измишљена.

"Можемо да потврдимо да прича Марије В. потпуно измишљена. Током четвртог сусрета са нама, само нам је то признала", рекао је за Базфид портпарол РТЛ-а Матијас Болхефер.

Документи до којих је дошао Базфид указују да Лубиц није патио од депресије и да нема историју болести.

Лубицова породица такође настоји да оповргне званичну верзију догађаја, запретивши да ће тужити немачке власти због лажних тврдњи.

Из РТЛ-а тврде да су им из Канцеларије јавног тужиоца у Диселдорфу саветовали да не емитују интервју са Маријом В.

Реагујући на нова сазнања, таблоид Билд је саопштио да је "узнемирен због довођења у питање веродостојности приче о Лубицу, али да, пошто нису оптужени за лажно извештавање, држаће се званичне верзије о паду авиона".

С друге стране, тужилац Кумпа истиче да има "само посредне доказе о кривоклетству и може само да претпостави да је Марија В. измислила причу".

Немачке ваздухопловне власти одбацују све оптужбе и наводе да ће неће променити званичне закључке из истраге.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара