Израел гради прво јеврејско насеље након четврт века

Израел је на окупираној Западној обали започео изградњу новог јеврејског насеља, првог после четврт века и то у тренутку када саветници председника САД-а Доналда Трампа покушавају да оживе мировне преговоре са Палестинцима, који су у застоју између осталог због ширења таквих насеља.

"Након деценија, имам привилегију да будем премијер који гради ново насеље у Јудеји и Самарији", написао је израелски премијер Бењамин Нетањаху на свом Твитер налогу, користећи библијско име Западне обале, територије која је већ 50 година под израелском окупацијом и на којој живи више од 400.000 јеврејских насељеника нелегално, по међународном праву, међу два милиона Палестинаца.

Нетањаху је објаснио да је данас почео рад на терену, као што је он обећао, да се створи ново насеље за јеврејске насељенике из насеља Амона евакуисаног по наредби израелског суда јер је било подигнуто на приватној палестинској земљи.

У новом насељу названом Амихај (у преводу с хебрејског Мој народ живи) населиће се око 40 породица евакуисаних у фебруару из Амоне. Тренутно се ради на равнању земљишта како би се тамо поставило туце мобилних кућа, рекао је портпарол главне организације јеврејских насељника за Франс прес.

Изградња насеља је објављена у време када се Џејсон Гринблат, кога је Трамп задужио за међународне преговоре састаје с израелским и палестинским званичницима не би ли допринео оживљавању преговора који су доживели крах још у пролеће 2014. године.
У среду ће му се придружити Трампов зет и саветник Џаред Кушнер.

Након што је Трамп, за кога се веровало да ће имати више разумевања за израелску политику насељавања Западне обале од свог претходника Барака Обаме, Израел је пет пута најавио проширење насеља за више од 6.000 јеврејских насељеника.

Трамп је на састанку с Нетањахуом у Белој кући у фебруару позвао Израел да се мало уздржи од изградње насеља на Западној обали.

Израелска влада тежи да створи услове за наставак изградње, а да не узнемири америчку администрацију.

Изградња насеља, којој иначе прибегавају све израелске владе од освајања Западне обале 1967, могла би да онемогући стварање континуиране територије палестинске државе и тиме угрози њену одрживост.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи