Процурили лични подаци више од 200 милиона грађана САД

Осетљиви лични подаци који се односе на више од 200 милиона грађана САД случајно је открила маркетиншка агенција која је радила за Републикански национални комитет, преноси "Би-Би-Си". Поред личних података, датотеке садрже и вероисповест грађана, етничке и политичке склоности, као и ставове о контроли оружја, права на абортус и истраживању матичних ћелија.

Откривен је више од један терабајт личних података грађана укључујући датуме рођења, адресе, телефонске бројеве и политичке ставове скоро 62 одсто становништва САД.

Како наводи британски јавни сервис, подаци су били јавно доступни на клауду компаније "Амазон", а сви који су имали линк могли су да им приступе.

Поред личних података, датотеке садрже и вероисповест грађана, етничке и политичке склоности, као и ставове о контроли оружја, права на абортус и истраживању матичних ћелија.

Би-Би-Си напомиње да називи досијеа и датотека узказују да је податке требало да користе утицајне републиканске политичке организације. Идеја је била да се створе профили што већег броја бирача користећи расположиве податке, тако да су нека поља у табелама остављана празна, ако се не би дошло до одговора.

Иако је познато да политичке партије рутински прикупљају податке о бирачима, ово је највећа провала до сада у историји САД. Стручњаци за безбедност личних података забринути су због размера и количине прикупљених података.

Велику количину тих података открио је прошле недеље аналитичар за ризик на интернету компаније "Апгард" Крис Викери.

Лични подаци грађана били су постављени на сервер компаније "Дип рут аналитикс" који су ажурирани у јануару после инаугурације америчког председника Доналда Трампа.

"Преузимамо пуну одговорност за ову ситуацију. На основу података које имамо, не верујемо да су наши системи хаковани", рекао је за технолошки портал Гизмодо, оснивач компаније, Алекс Ландри.

Ландри тврди да је компанија променила подешавања за приступ подацима како би спречила неовалшћену употребу.

"Прикупљање и података и употреба рачунарских модела за предвиђање понашања бирача није само ограничена на маркетиншке компаније – цео систем оглашавања на интернету функционише на исти начин", каже за Би-Би-Си стручњак за безбедност података Фредерике Калтеунер.

Како истиче, то је претња демократском систему. "Републиканска партија ослањала се на податке који су прикупљени у маркетиншким акцијама. Нико није могао да појми да ће подаци поверени једној организацији завршити у бази која ће их користити у политичке сврхе, наводи Калетеунерова.

Страхује се да би ти подаци могли да се употребе злонамерно – од крађе индентитета до малтретирања и застрашивања људи са другачијим политичким ставовима.

"Могућност да подаци заврше на дарк вебу је изузетно је висока", упозорава за Би-Би-Си стручњак за сајбер безбедност компаније "Алерт лоџик", Пол Флечер.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи