Хавана: Трампов говор о Куби – гротескни спектакл

Кубански министар спољних послова Бруно Родригес назвао је данас "хладноратовским гротескним спектаклом" говор америчког председника Доналда Трампа о Куби, истичући да ће то само ојачати патриотизам на острву.

Родригес је, на конференцији за новинаре током посете Бечу, истакао да Куба "никада неће преговарати под притиском".

"Никада нећемо преговарати под притиском или претњом... Куба неће правити уступке што се тиче њеног суверенитета и независности и неће преговарати о својим принципима и никада неће прихватити (наметнуте) услове", рекао је Родригес.

Поручио је да директива ниједног америчког председника неће приморати да Куба промени своју политику.

"Кубанска политика не може бити бачена на колена председничком директивом САД", нагласио је Родригес, пренеле су агенције.

Трамп је у петак саопштио да ће поново вратити део рестрикција према Куби које је ублажио његов претходник Барак Обама.

Рестрикције се односе на регулативе у области трговине и путовања.

Кубанска влада је осудила такав потез Трампа и описала га као корак уназад у америчко-кубанским односима, али и додала да без обзира на то планира да настави дијалог са Вашингтоном.

У свом говору у Мајамију, који је подсећао на реторику у време отворене конфронтације, председник Трамп је најавио политику америчке администрације према Куби која елиминише напредак постигнут у последње две године, наведено је у саопштењу кубанске владе, пренео је Тас.

Трамп је своју одлуку објавио у Мајамију где иначе живи бројна кубанска дијаспора, истичући да је Куба добила превише уступака од САД у оквиру споразума са Обамином администрацијом, додајући да "су сада ти дани прошли".

Рекао је да ће рестрикције према Куби остати на снази све док кубанска влада не ослободи политички затворенике, испоштује слободу изражавања и не престане да прогони дисиденте.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи