Кинеска флота кренула ка Балтику на заједничку вежбу са Русијом

Морнаричка флота Кине кренула је ка Балтичком мору како би учествовала на заједничкој вежби са Русијом. Ка том региону кренула су три брода предвођена војним разарачем, а у близини је вежбу одржао и НАТО.

Како се наводи, они би требало да се споје са руским бродовима за вежбе близу Санкт Петербурга и Калињинграда, преноси АФП и додаје да ће на вежби, која ће бити одржана крајем јула, учествовати и кинески маринци и хеликоптери.

Кинеска агенција Синхуа саопштила је да је циљ заједничке вежбе да се консолидује и унапреди кинеско-руско стратешко партнерство и продуби пријатељска и практична сарадња две војске.

С друге стране, и НАТО је одржао прве "ратне игре" у том региону, са фокусом на одбрану "Сувалки пролаза", коридора који је критичан за безбедност балтичких савезника, саопштили су данас званичници.

Уски појас који се налази на пољско-литванској граници је "у сендвичу" између руске милитаризоване енклаве Калињинград и Белорусије, која је близак сарадник Кремља.

Војни стратези упозоравају да је то "Ахилова пета" источног бока НАТО-а, јер би његово одузимање одсекло три савезнице и балтичке чланице алијансе – Естоније, Летоније и Литваније.

Москва стално негира да има територијалне амбиције и наводи да недавно постављање НАТО-а у балтичком региону, на граници Русије, омета равнотежу моћи.

Председница Литваније Далија Грибаускајте навела је да вежба, фокусирана на довођење савезничких снага у Сувалки пролаз из Пољске у Литванију, шаље "снажну поруку о спремности НАТО-а и опредељење за обезбеђивање безбедности у региону", преноси АФП.

"Док се суочавамо са претњама, уверени смо у себе, наше савезнике и заједничке одбрамбене способности", рекла је она у саопштењу достављеном агенцији.

Страхови да ће Русија покушати да нападне Сувалки пролаз појавили су се након што је Русија 2014. године прогласила анексију Крима.

Амерички капетан Џејсон Кунц, портпарол мултинационалне вежбе, изјавио је да је у вежбу, чији је званични назив "Гвоздени вук", укључено 1.500 војника из САД, Пољске, Британије и Литваније, као и да се таква вежба одржава први пут.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво