Премијери Грчке и Турске: Подршка у тешким временима

Турски премијер Бинали Јилдирим разговарао је у Атини са грчким колегом Алексисом Ципрасом који је поручио да односи поверења и сарадње између Грчке и Турске могу да користе грађанима обе земље.

Ципрас је рекао да се Јилдиримова посета Атини одвија у занимљивом периоду за билатералне односе, развој ширег региона и евротурске односе.

"Наравно, пред нама су и изазови", додао је Ципрас приметивши да су две земље имале у прошлости тешкоће али да као добри суседи ни Грчка ни Турска нису покушале да искористе то једна против друге.

"У тешким временима, суседи морају да подрже једни друге и то је оно што ми радимо", навео је грчки премијер, преноси АНА.

Јилдирим је рекао да чињеница да се две земље налазе у истој географској области значи и да деле исту судбину.

"Има питања која се морају решавати на трезвен, смирен и најбољи могући начин. Знамо за грчке проблеме, и ми имамо проблеме, нарочито на нашој јужној граници са Сиријом где бесни грађански рат годинама", рекао је он.

Такви проблеми, како је додао, могу да се реше уз солидарност и добру вољу.

Он је изразио уверење да шансе које би могле да се створе сарадњом две земље могу да буду много веће од постојећих проблема.

Турска поштује одлуку Грчке да не изручи војнике

Турска поштује одлуку Грчке да не изручи осам турских војника који су побегли у ту земљу после покушаја пуча у Турској прошле године, рекао је турски премијер Бинали Јилдирим.

"Ми бисмо волели да Грчка изручи оне који су извели пуч против наше државе. Поштујемо одлуку правосуђа, али не желимо да ти пучисти нанесу ударац турско-грчким односима", рекао је он на заједничкој конференцији за новинаре са грчким премијером Алексисом Ципрасом у Атини.

Ципрас је додао да се мора поштовати одлука грчког суда о неизручењу ових војника, преноси Ројтерс.

Грчки суд је у мају блокирао други захтев Анкаре за екстрадицију војника који су побегли у Грчку након покушаја пуча што је довело до пораста тензија између две земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво