У пожару у Лондону 79 особа настрадало или нестало

Британска полиција саопштила је да је 79 особа настрадало или нестало у пожару који је прошле недеље захватио вишеспратницу у Лондону, чиме је број погинулих повећан са 58, колико је раније било саопштено да је настрадало у несрећи.

"Овога јутра, бојим се да морам да кажем да се верује да је 79 особа или настардало или нестало, а са жалошћу морам да претпоставим да су и они погинули", рекао је полицијски командант Стјуарт Канди, пренео је АФП.

Градоначелник Лондона Садик Кан изјавио је јуче да је пожар у вишеспратници у престоници проузрокован "грешком и немаром".

Кан је посетио цркву која се налази у близини 24-спратне зграде "Гренфел тауер", где је присуствовао служби одржаној у знак сећања на жртве пожара који је избио у среду.

Том приликом признао је да се локална заједница осећа "фрустрирано и бесно" због тога како се реаговало на несрећу, пренео је АФП.

"У заједници влада осећање да је према њима однос био лош, јер су неки од њих сиромашни. Та трагедија је могла да се српечи и није морала да се догоди, а трагедија коју гледамо је последица грешака немара политичара и владе", нагласио је Кан.

Британски министар финансија Филип Хамонд изјавио је нешто раније да је влада поштовала безбедносне препоруке донете 2009. године, а да ће измене сигурносног протокола бити могуће тек након званничне истраге о пожару.

Опозициони политичари оптужују владу да је игнорисала безбедносне препоруке које су донете 2009. и ревидиране 2013. године, када је још један пожар у Лондону усмртио шест особа, али Хамонд тврди да то није тачно.

"Очигледно је да смо те препоруке размотрили, као и то што се са њима догодило. По мојој процени, ми смо коректно и примерено одговорили на те препоруке", рекао је Хамонд за Би-Би-Си.

Око 600 људи живело је 120 станова у облакодеру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи