Нове напетости између Русије и САД због обарања сиријског авиона

Руско министарство одбране саопштило је да ће сматрати метом "сваки летећи објекат" изнад Сирије у областима те земље где су оперативне њене ваздухопловне снаге.

Министарство је истакло и да суспендује сарадњу са САД у оквиру меморандума о спречавању инцидената на небу изнад Сирије, пренеле су агенције.

Руско министарство се огласило након што је у недељу амерички авион оборио сиријски војни авион код Раке.

Министар спољних послова русије Сергеј Лавров изјавио је да САД треба да поштују територијални интегритет Сирије и уздрже се од унилатералног деловања у тој земљи.

Изјава руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова уследила је након што је јуче амерички борбени авион оборио летелицу сиријских снага у јужном делу Раке, пренео је Ројтерс.

Такође је рекао да ће се нова рунда разговора о Сирији одржати у престоници Казахстана, Астани, 10. јула.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјапков сматра да је америчко обарање војног авиона сиријске владе корак ка опасној ескалацији непријатељстава и представља акт агресије.

У изјави руској новинској агенцији Интерфакс, Рјапков је рекао да Москва упозорава Вашингтон да не корисити силу против снага сиријске владе, пренео је Ројтерс.

Рјапков је навео да се на обарање сиријског авиона "мора гледати као на наставак америчке линије да не поштује норме међународног права".

"Шта је ово ако не акт агресије?", запитао је Рјапков, пренела је агенција АФП.

Амерички борбени авион оборио је јуче летелицу сиријских снага у јужном делу Раке, пошто је она бомбардовала снаге које се боре против Исламске државе на северу Сирије, саопштила је коалиција предвођена САД.

"Авион сиријских режимских снага СУ-22 избацио је у 18.43 бомбе у близини бораца Сиријских демократских снага јужно од Табка и у складу са правилима ангажовања и колективне самоодбране коалиционих снага, али га је амерички 'Ф/а-18Е супер хорнет' одмах оборио", наведено је у саопштењу здружених снага.

Два сата раније, снаге лојалне председнику Башару ел Асаду напале су Сиријске демократске снаге (СДФ) у граду Џа Дин, јужно од Табка, стоји у саопштењу.

Том приликом, како се тврди, рањен је одређен број бораца СДФ и они су протерани из града, пренела је агенција АФП.

"Летелица коалиције је потом зауставила пробој прорежимских снага употребом силе", каже се у саопштењу.

Сиријска војска је претходно објавила да су коалиционе снаге, предвођене САД, обориле сиријски војни авион код Раке.

Војска је навела да је авион оборен у време сиријске борбене мисије против екстремиста Исламске државе.

Ово саопштење војске објављено је на сиријској државној телевизији, а у њему се наводи да се авион срушио и да је пилот нестао. Додаје се и да се инцидент догодио у поподневним сатима, пренео је Ројтерс.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво