ЕУ и Британија договорили приоритете у преговорима

Британија није пристала ни на какво финансијско поравнање са Европском унијом како би се покриле обавезе када Британија напусти ЕУ, саопштио је виши званичник ЕУ након првог дана преговора о Брегзиту.

Европска унија и Велика Британија су се данас сагласили о приоритетима и временском распореду преговора о Брегзиту на првом састанку преговарача у Бриселу.

Главни преговарач ЕУ Мишел Барније рекао је да ће преговори бити организовани једном месечно у периоду од 17. јула до 9. октобра док ће се радне групе бавити питањима људских права, финансијским договорима и другим "питањима која намеће разлаз".

Барније и британски министар за Брегзит Дејвид Дејвис су се сагласили да ће најважније бити питање људских права и слободе кретања грађана ЕУ. Дејвис је рекао да ће на предстојећем самиту лидера ЕУ премијерка Тереза Меј дати "понуду" везану за људска права.

Виши званичник ЕУ након првог дана преговора о Брегзиту рекао је да Британија није пристала ни на какво финансијско поравнање са Европском унијом како би се покриле обавезе када Британија напусти ЕУ.

"Доводе у питање да постоји правна основа за исплату после изласка", рекао је неименовани званичник, мислећи на могући "рачун", који ЕУ цени на десетине милијарде евра како би се покрили трошкови будућег буџета ЕУ пројектованих док је Британија била чланица.

Британија је за сада одбила такву исплату и уместо тога саопштила да ЕУ дугује Лондону, наводи Ројтерс.

Званичници ЕУ кажу да ће договор о исплати, за који су обе стране оформиле оперативне групе, бити велики тест у предстојећим преговорима.

Дејвид Дејвис је раније данас са своје стране рекао да Лондон жели успостављање дубоког и посебног односа са ЕУ и додао да ће разговарати у позитивном и конструктивном тону. Он је рекао и да има више ствари које повезују ЕУ и Британију од оних које их деле, преноси Танјуг. 

Граница између Северне Ирске, која је део Британије, и Републике Ирске која је чланица ЕУ, биће једина граница између Британије и ЕУ, након што Британија напусти блок у марту 2019. године, рекла је британска премијерка Тереза Меј на заједничкој конференцији са ирским премијером Лео Варадкаром, преноси Ројтерс.

Варадкар је казао да би граница требало да буде невидљива.

Према његовим речима, и британска и ирска влада морају да буду "непристрасни актери" у односу са Северном Ирском у којој постоје странке које желе да та земља остане у Великој Британији и оне које желе да постане Република.

Како се наводи, Мејова тренутно тражи подршку северноирске партије ДУП, за мањинску владу, а пошто је њена конзервативна странка изгубила парламентарну већину на изборима одржаним 8. јуна.

Прва етапа преговора, који по плану треба да се заврше до јесени 2018, треба да се односи на постизање договора о три питања – судбини европских држављана у Великој Британији после Брегзита и Британаца у ЕУ, о граници са Ирском и финансијама, односно износу финансијских обавеза Лондона према ЕУ, преноси Бета.

Друга фаза преговора ће се односити на будуће трговинске везе Велике Британије и ЕУ, а коначан договор о томе се предвиђа између децембра 2017. и пролећа 2018.

Преговарачка позиција Британије је ослабљена неуспехом британске премијерке Терезе Меј да њена Конзервативна партија освоји већину у парламенту на изборима 8. јуна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво