Убедљива већина у парламенту за Макрона

Странка француског председника Емануела Макрона и њен савезник Модем обезбедили су парламентарну већину, освојивши у другом кругу избора најмање 329 места, показују званични резултати.

Министарство унутрашњих послова је објавило досадашње резултате избора према којима је Макронова "Република у покрету" освојила 291, а Модем 38 посланичких мандата.

Следе конзервативни републиканци са 123 до 133 места, трећи је Национални фронт крајње деснице са освојених шест мандата. Дебакл су доживели до сада владајући социјалисти, јер ће их заступати између 45 и 49 посланика.

У француском парламенту има 577 места.

Истовремено, Национални фронт је саопштио да њихов лидер Марин ле Пен улази у парламент, пренео је АФП.

Француски премијер Едуар Филип, политичар десног центра који се прикључио Макроновом покрету, оценио је да је "велика већина Француза својим гласањем изабрала наду уместо гнева".

Филип је позвао нову већину изабраних посланика да помогну влади да испуни политички програм Макрона, пренео је АП.

У међувремену, лидер француских социјалиста Жан Кристоф Камбадели поднео је оставку након тешког пораза који је његова странка доживела у другом кругу парламентарних избора.

Одмах по затварању биралишта у 20 сати, објављене су пројекције две агенције за испитивање јавног мњења према којима странка "Република у покрету" председника Емануела Макрона добија велику већину места у парламенту.

Други круг избора обележио је низак одзив гласача.

број коментара 0 пошаљи коментар