Хашки судија у родној Турској осуђен на седам и по година затвора

Судија из Турске у Механизму за међународне кривичне судове Уједињених нација Ајдин Сефа Акај осуђен је на седам и по година затвора у суду у Анкари као припадник терористичке организације ФЕТО, саопштено је из Хага.

Према сазнањима Механизма у Хагу, судија Акај је привремено пуштен из притвора на слободу до почетка жалбеног поступка, али му је пасош одузет и забрањено му је да напусти земљу.

На ову првостепену пресуду могу се уложити жалбе и захтеви за ревизију на националном и међународном нивоу.

Судија је ухапшен у септембру 2016. година, а тим поводом је на турске власти више пута апеловано из Хага да буде пуштен на слободу, јер има имунитет УН.

Председник Механизма, судија Теодор Мерон, формално је о овом питању обавестио Савет безбедности Уједињених нација у марту 2017, напомиње се у саопштењу.

Поводом изречене пресуде, Мерон је напоменуо да "дубоко жали због овог поступка туских власти, који је додатна повреда заштићеног статуса судије Акаја у складу с међународним правним оквирима".

Поздравио је пуштање судије на привремену слободу, али је навео да је и даље дубоко забринут што Влада Турске води овај поступак пред националним судом, не обазирући се на примењиве међународне правне оквире.

Мерон је позвао Владу Турске да предузме хитне кораке како би поштовала заштићени статус судије Акаја и да разреши ову ситуацију у складу с међународним правом, наводи се у саопштењу.

Механизам за међународне кривичне судове има мандат да заврши процесе започете пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију (основан 1993. године) и Судом за Руанду (основан 1994. године). Суд тренутно има 25 судија, а један од њих је и Ајдин Сефа Акај, који је од 2009. до 2012. био судија за злочине почињене у Руанди.

Пред МКСЈ у току су процеси против седам оптужених – Ратку Младићу је суђење у току, а још шесторица оптужених се налазе пред Жалбеним већем. Поновљени процес против Јовице Станишића и Франка Симатовића водиће се пред Механизмом за међународне кривичне судове.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво