Путин: Европа и САД распиривали незадовољство у Украјини

Руски председник Владимир Путин рекао је да је америчка ЦИА са посебном пажњом пратила догађаје у Украјини 2014. године, те да су Европа и САД распиривале незадовољство у тој земљи и подржале државни удар.

"Ми смо 17 година водили преговоре са ЕУ о условима придруживања Русије Светској трговинској организацији. И одједном нам објављују да Украјина и ЕУ потписују међусобни споразум о асоцијацији, потпуно отварајући украјинско тржиште", рекао је Путин у интервјуу америчком режисеру Оливеру Стоуну, у трећем делу документарног филма који је приказан на каналу "Шоутајм".

Тако би ЕУ ушла са свом својом робом на "нашу територију без икаквих преговора, упркос постигнутим договорима током 17-годишњих преговора о придруживању СТО", објаснио је Путин.

Навео је да је Москва на то реаговала и предложила преговоре са европским партнерима у тространом формату, али је оштро одбијена.

Говорећи о прикључивању Крима Русији 2014. године, Путин је скренуо пажњу да је то био избор Кримљана, преноси Спутњик.

"Ми нисмо одлучили да прикључимо Крим, људи који живе на Криму одлучили су да се придруже Русији. Парламент који је изабран по украјинском закону, апсолутно легитимни парламент Крима, расписао је референдум. Парламент је изгласао убедљивом већином гласова улазак у састав Русије", рекао је руски председник.

Русија је створила услове да "људи изађу на изборе", рекао је руски председник и додао да тамо није било никаквих борби, да нико није пуцао и нико никога није убијао.

"Након што је Крим постао пуноправни део Русије, наши односи су се према тој територији кардинално променили и ако видимо претњу за своју територију, штитићемо је свим расположивим средствима", рекао је Путин.

Једна од тема разговора била је Сирија. Путин је испричао да Русија одлично зна да је сиријско руководство направило неке грешке у изградњи односа унутар земље.

Путин је рекао да је пре доношења одлуке о почетку руске операције у Сирији одржан разговор са Асадом који је навео да је спреман не само на дијалог са опозицијом, укључујући и наоружану опозицију, већ је спреман на дијалог о новом уставу.

"Спреман сам да тврдим да ће будући превремени избори за председника бити одржани под строгом међународном контролом", рекао је Путин.

Тврди да се велика територија, и то територија од животног значаја за Сирију, joш налази под контролом Исламске државе али да је значајан део ослобођен.

Такође је навео да ће Русија подржавати сунитске групе које су спремне да ратују против Исламске државе и Нусра фронта, Асад и сиријски војници су пристали на то.

У исто време, Путин је нагласио потребу подршке САД, Саудијске Арабије, Јордана и Египта у сиријском питању.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи