Шидло у Аушвицу бранила став Пољске о мигрантима?

Пољска премијерка Беата Шидло, која је данас у Аушвицу рекла да је тај нацистички концентрациони логор "у данашњим немирним временима" велика лекција која показује да је све потребно урадити како би се сачували безбедност и животи грађана, наишла је на оштре критике људи који сматрају да су такве речи непримерене.

Kоментари Беате Шидло уследили су у тренутку кад Пољска брани одлуку да одбије да прихвати избеглице према плану ЕУ за њихову прерасподелу, пренео је АП, подсетивши да је Европска комисија покренула прекшајни поступак против Мађарске, Пољске и Чешке због неиспуњавања обавеза у прихвату избеглица.

Изјаву пољске премијерке многи су схватили као одбрану става владе у Варшави по питању избеглица.

Пољска владајућа партија којој припада Шидло првобитно је на Твитеру објавила ову њену изјаву, али је твит уклонила пошто су људи том изјавом били "шокирани" и оптужили је да злоупотребљава прошлост за политичке поене.

Портпарол пољске владе Рафал Боханек рекао је да цео премијеркин говор, који је био фокусиран на патње Пољака у Аушвицу и њихово херојство у Другом светском рату, јасно показује да није постојала лоша намера.

Са друге стране, Рафал Панковски, председник организације "Никад поново" која се бори против неонацизма и других облика екстремизма, каже да Аушвиц треба да буде подсећање да је потребно да "бранимо универзална људска права, а не да затварамо границе за избеглице".

Шидло, која је одрасла у граду Освјенћим где се налази логор Аушвиц у којем су нацисти усмртили око 1,1 милион људи, говорила је на церемонији поводом обележавања 77. годишњице првог транспорта пољских затвореника у логор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи