Конзервативци немају већину, Тереза Меј тражи мандат од краљице

Актуелна премијерка Велике Британије Тереза Меј затражиће дозволу од краљице за састављање нове владе, након постигнутог договора са Демократском унионистичком партијом Северне Ирске. На ванредним парламентарним изборима, Конзервативна партија је освојила 42,4 одсто гласова, док су опозициони лабуристи добили 40 одсто, показују прелиминарни резултати. Ниједна партија неће имати већину у парламенту од 650 места.

13.00 – ЕУ спремна да већ сутра ујутру почне преговоре око Брегзита, али се чека на званични Лондон, рекао је Жан Клод Јункер и изразио наду да неће бити новог отезања.

12.10 – Лидер УКИП-а Пол Нател поднео моменталну оставку јер ова странка, која је допринела да на прошлогодишњем референдуму победи опција за Брегзит, није успела да уђе у парламент, јавља Ројтерс.

11.25 – Тереза Меј се договорила са Демократском унионистичком партијом Северне Ирске, јавља Ројтерс и додаје да ће Мејова затражити дозволу од краљице за формирање владе. 

11.00 Најновији подаци показују да ће Конзервативна партија имати 318 места у парламенту, а лабуристи 261 место, јавља Би-Би-Си.

09.20 – Конзервативци у преговорима са Демократском унионистичком партијом Северне Ирске, објавио је Скај њуз, позивајући се на неименоване изворе.

Конзервативна партија је изгубила већину у парламенту, иако је, према још непотпуним резултатима, победила на ванредним парламентарним изборима.

Према прелиминарним резултатима, Конзервативна партија је освојила 42,4 одсто гласова, док су опозициони лабуристи добили 40 одсто. На трећем месту су либералдемократе са 7,3 одсто освојених гласова, а потом следи Шкотска национална партија са три одсто.

Тако ће конзервативци имати 318 места у парламенту, лабуристи 261, Шкотска национална партија 35, а либералдемократе 12 посланичких места.

Излазност је била 68,7 одсто, а коначни резултати очекују се до поподнева.

Иако су британски медији спекулисали о могућој оставци премијерке Терезе Меј, због оваквог изборног резултата њене партије, најављено је да се она неће повући са функције.

Премијерка је, након саопштавања првих резултата, поручила да је земљи потребна стабилност и да је њен приоритет да се постигне добар договор о Брегзиту.

Убрзо је из њеног кабинета саопштено да је постигнут договор са Демократском унионистичком партијом Северне Ирске и да ће Мејова ускоро отићи у Бакингемску палату и од краљице затражити одобрење за формирање владе.

Скај њуз преноси да ће Демократска унионистичка партија подржати конзервативце у формирању владе и да сматрају да није потребно да имају склопљен коалициони споразум.

Такође наводе, позивајући се на неименоване изворе, и да ће Мејова касније данас именовати министре у новој влади.

АП оцењује да се Терези Меј о главу обило коцкање са расписивањем превремених избора, док расте притисак на њу да поднесе оставку.

Лидер британских лабуриста Џереми Корбин каже да премијерка треба да се повуче, пошто је ризиковала са превременим изборима и изгубила. Истакао је да су изборни резултати показали да је Мејова "изгубила гласове, подршку и поверење гласача".

Када је реч о новој влади, Мејова има право да прва покуша да формира коалицију, иако је, наводи Ројтерс, тешко пронаћи одговарајућег партнера због тврдих ставова о Брегзиту.

Изборна математика не иде у прилог некој другој коалицији, осим оној са Демократском унионистичком партијом.

Мало је вероватно да ће конзервативци и либералдемократе поново бити у коалицији без већег компромиса о централном принципу њиховог изборног програма – Брегзиту. Конзервативци су за потпуни раскид са ЕУ без обзира на то да ли може да се постигне задовољавајући договор о излазу, док су либералдемократе обећале бирачима други референдум о томе да ли прихватити договор са Бриселом.

Шкотска национална партија је у идеолошком разлазу са конзервативцима.

С друге стране, лабуристи су најавили да ће покушати да формирају мањинску владу, а осим промене поводом Брегзита, планирају и радикалну промену фискалне политике.

Лидер лабуриста Џереми Корбин изјавио је да не може доћи до одлагања Брегзита, јер је покренут члан 50, а да је њихов став јасан – треба прво решити питање запослења, те је "најважнија ствар трговински споразум са Европом".

Додао је да је његова странка спремна да предводи мањинску владу.

Иначе, у Бриселу страхују да би шокантан пораз партије Терезе Меј могао да одложи разговоре о Брегзиту који би требало да почну за 10 дана.

Европски комесар Гинтер Етингер већ је рекао да није извесно да ли би преговори могли да почну 19. јуна као што је планирано, додавши да ће разговори без снажног преговарачког партнера бити неизвеснији.

Из Брисела се чује и да је прерано спекулисати о томе како ће Унија реаговати на промену у британским захтевима за повлачење, а треба и видети да ли ће следећа влада у Лондону променити своју позицију о Брегзиту.

Нема времена за губљење у преговорима о изласку Британије из ЕУ, рекао је заменик министра спољних послова Немачке Михаел Рот за немачку телевизију ЗДФ, преноси Ројтерс.

Европски комесар за економију Пјер Московиси изјавио је да је британска премијерка, која је из избора требало да изађе оснажена, "изгубила опкладу".

У међувремену је фунта у односу на евро пала на најнижу вредност од фебруара и вреди 1,132 евра. То значи да се за један евро добија 88,3 пенија.

Грађани су се јуче опредељивали између 3.303 кандидата у 650 изборних округа широм земље, колико има места у Доњем дому парламента. То значи да је за апсолутну већину потребно 326 посланика, преноси АФП.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво