Повратак Туниса на светску туристичку мапу

Због насиља које прети из суседне Либије, Влада Туниса појачала је мере безбедности око аеродрома, лука и великих хотелско-туристичких насеља. Тунис је подигао пешчани зид дуж половине пустињске границе са Либијом и а шест америчких борбених хеликоптера намењено је борби против тероризма. Туристи упркос свему долазе, воле Тунис и добру услугу са, у овој сезони - преполовљеним ценама.

У Тунису, који има 10 милиона становника, сваки пети живи од туризма. Претрпели су "арапско пролеће" и нападе на музеј и плажу. Туристи из целог света опет се враћају у Тунис где се укрштају афрички, арапски и медитерански дух. На одмор су стигли туристи из Русије, Кине и Француске. Групу француских туриста срели смо у Сиди Бу Саиду, градићу познатом по специфичној архитектури, бројним ресторанима и кафићима.

"Стигла сам у Сиди Бу Саид пре неколико дана где остајем два дана, а после идем да посетим туниско острво Ђербу. Не плашим се, дошла сам јер је безбедно. Боравак у Тунису искористићу да посетим пријатељицу и одем на свадбу. Тако смо се договориле. Она је одавде, а ја сам из Француске", каже туристикиња из Француске Патрисиа.

Туризам је "срце економије" Туниса. За владу је приоритет да осигура безбедност уколико жели да економију одржи стабилном. Суочени са безбедносним изазовима, туристички радници су преполовили цене летовања како би привукли стране туристе.  

"Тунис је моја добра и лепа земља. Ја сам из Сиди Бу Саида. Ово је земља посвећена младима и сигурност је на веома високом нивоу. Нема никаквих проблема, посвећени смо туризму", објашњава мештанин Сиди Бу Саида Самир Рахби.

Плаво-бели град Сиди Бу Саид је недалеко од главног града и у њему су бројне резиденције страних дипломата. Овде ради и позната Сликарска школа. Дуж главне улице су осим традиционалних радњица сувенира, лепе куће и виле са прозорима и вратима украшеним кованим гвожђем.

Овај град се први пут помиње у 12. веку и познат је како онда, тако и сада као град уметника и боема. Своју аутентичност је задржао јер постоји урабанистичко правило, да све куће морају имати беле зидове а врата и прозори морају бити плави.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво