Катар у немилости арапских земаља, прекид дипломатских односа и авио-линија

Саудијска Арабија, Египат, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и Јемен прекинули су све везе са Катаром, оптуживши ту земљу да подржава тероризам, што према писању Ројтерса, представља раздор без преседана међу најмоћнијим члановима Савета за сарадњу заливских арапских држава. Односе са Катаром прекида и либијска влада са истока земље. Катар је саопштио да су те мере неоправдане и да нису засноване на тврдњама које се базирају на чињеницама.

Три заливске државе најавиле су прекид транспортних веза са Катаром, а катарским посетиоцима дато је две недеље да напусте њихове земље. Катар је такође избачен из коалиције предвођене Саудијском Арабијом, која се бори у Јемену.

Ове мере представљају озбиљније потезе од оних из 2014. године, када су Саудијска Арабија, Бахреин и Уједињени Арапски Емирати повукли своје амбасадоре из Дохе, престонице Катара, наводи Ројтерс.

Раздор између Катара и његових најближих савезника могао би да има последице широм Блиског истока, пише Ројтерс.

У саопштењу које издала саудијска новинска агенција СПА, саудијски нафтни гигант оптужио је Катар да подржава екстремистичке групе и шири њихову насилну идеологију, мислећи наизглед на државни сателитски телевизијски канал Катара, Ал Џазиру.

"(Катар) прихвата прегршт терористичких и секташких група, које за циљ имају дестабилизацију региона, укључујући Муслиманску браћу, Исламску државу и Ал Каиду и промовише поруке и планове ових група кроз медије, константно", пише у саопштењу које преноси СПА.

У саопштењу се даље оптужује Катар да подржава екстремисте које подржава и Иран.

Египат је саопштио преко државне новинске агенције да политика Катара "прети арапској националној безбедности и сеје семе раздора и поделе унутар арапских друштава, према намерном плану на чијој су мети јединство и интереси арапске нације".

Међународно призната влада у Јемену прекинула је дипломатске односе са Катаром оптужујући га за сарадњу са шиитским покретом Хути, блиског Ирану, пренела је државна агенција Саба.

Пакистан тренутно нема планове да прекине дипломатске везе за Катаром, саопштио је портпарол Министарства спољних послова те земље, Нафис Закарија.

Катар је саопштио да жали због координисане одлуке Саудијске Арабије, Египта, Уједињених Арапских Емирата, Бахреина и Јемена.

"Те мере су неоправдане и засноване на тврдњама и оптужбама које се не базирају на чињеницама", пренела је Ал Џазира изјаву катарског министра спољних послова.

Катар је саопштио да та одлука неће утицати на нормалан живот грађана те земље, пренео је Ројтерс.

Раздор међу заливским државама изазвао је и рекције у свету. Државни секретар САД Рекс Тилерсон навео је да не очекује да ће то имати утицаја на борбу против Исламске државе.

"Не очекујем да ће то имати значајан или било какав утицај на уједињену борбу против тероризма у региону или глобално", рекао је Тилерсон, који је инсистирао да заливске земље реше своје разлике.

Коментаришући одлуку четири заливске државе да прекину све односе са Катаром, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је у интересу Русије да ситуација у Заливу буде стабилна и мирна.

"Москва се нада да тренутна дипломатска свађа у Заливу неће утицати на 'заједничку решеност и посвећеност' у заједничкој борби против међународног тероризма", навео је Песков.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је прекид дипломатских односа између неких арапских земаља и Катара ствар тих држава, као и да се Русија не меша у те одлуке.

"То су њихове бриге, то су билатерални односи. Не мешамо се у те одлуке. Иако смо осумњичени да подржавамо све догађаје у свету, уверавам вас да у овом случају није тако", рекао је Лавров, преноси Тас.

Турска, која је последњих година развила блиске везе с Катаром и Саудијском Арабијом, изразила је жаљење због сукоба арапских држава из Персијског залива с Катаром и саопштила да је вољна да ради на нормализацији њихових односа.

Министар спољних послова Мевлут Чавушоглу позвао је све стране у сукобу на дијалог и превазилажење разлика "мирним путем".

Светска фудбалска федерација саопштила је, у међувремену, да прати ситуацију са Катаром и да одржава редовне контакте са Организационим одбором Светског првенства у Катару 2022. године, иако није желела да коментарише дипломатску ситуацију у Заливу. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво