Терористички напад у Лондону – седморо мртвих и десетине повређених, нападачи убијени

Најмање седам особа је убијено а 48 је рањено у терористичком нападу у централном Лондону. Најпре је комби улетео међу пешаке на Лондонском мосту, а затим су се нападачи из возила упутили на оближњу пијацу и наоружани ножевима напали пролазнике, наводи Би-Би-Си. Полиција убила троје нападача. Трећи инцидент у Воксхолу не карактерише се као тероризам. Обустављена кампања за националне изборе.Убрзано истражујемо стравичне нападе, поручила премијерка Тереза Меј.

12.20 – Засад нема података о српским жртвама у Лондону, кажу у Амбасади Србије у том граду.

10.45 – Регистрована и седма жртва, јавља Би-Би-Си

9.30 – Сазван је хитан састанак владиног безбедносног комитета Кобра. 

8.35 – Нападачи су носили лажне експлозивне прслуке, наводе из Скотланд јарда. Конзервативци обуставили кампању за опште изборе. 

8.00 – Међу повређенима је и један полицајац. Његово стање је озбиљно, али он није животно угрожен.

7.15 – Полиција потврдила да је убијено шест особа а да је најмање 30 особа повређено у нападима. Троје нападача убијено. Службе претражују Темзу у случају да је неко са Лондонског моста упао у реку, јавља Би-Би-Си.

3.30 – Објављена фотографија на којој се види бели комби, којим су, највероватније, нападачи упали међу пешаке.

2.50 – Полиција је највероватније убила два нападача, док је још троје у бекству, јавља Сан.

2.35 – Званичних информација о броју повређених нема, а британски медији јављају да је на улици десетине рањених. Само је у хотелу "Ливерпул стрит" збринуто 20 особа.

2.00 Инцидент са ножевима у Воксхолу није повезан са нападима код моста.

1.45  Ове стравичне догађаје третирамо као потенцијални терористички акт, каже премијерка Тереза Меј. Полиција потврдила да су на Лондонском мосту и на оближњој пијаци извршени терористички напади.

1.20 – Потврђен напад на пијаци "Бороу". Очевици кажу да су видели три особе са великим ножевима којима су убадали људе, преноси Би-Би-Си

00.50 – Регистрован још један инцидент у јужном Лондону. Полиција трага за три особе, за које се сумња да су наоружане, преносе британски медији.

00.30 – Међу повређенима је и оних са убодним ранама, јавља Би-Би-Си.

Живот је изгубило седам особа, а 48 је повређено у терористичком нападу који се десио у централном Лондону када су нападачи комбијем улетели међу пролазнике на Лондонском мосту, а затим изболи људе на оближњој пијаци "Бороу".

За сада није познато колико су озбиљне повреде задобили рањени у нападу.

Први напад догодио се око 22.15, када је полиција примила позив да је бели комби улетео међу пешаке на Лондонском мосту. Возилом је, како јавља репортер Би-Би-Сија, управљао мушкарац.

Један од сведока каже да је видео бели комби како иде на пешаке, док је други рекао да је комби ударио пет до шест људи.

Убрзо након тога, нападачи су изашли из комбија и упутили се ка оближњој тржници "Бороу" и пролазнике напали ножевима. Очевици кажу да су видели три нападача који су носили велике ножеве.

Полиција је осам минута од првог позива убила троје нападача, наводи Би-Би-Си позивајући се на информације из полиције. 

"Осумњичени су носили нешто што је изгледало као експлозивни прслук, али је касније утврђено да је реч о превари", рекао је званичник из полиције Мајк Роули.

У исто време, регистрован је још један случај напада ножевима у Воксхолу, али је утврђено да он није повезан са нападима на Лондонском мосту и пијаци. У Воксхолу се, иначе, налази седиште британске обавештајне службе МИ-6.

Лодонска полиција саопштила је да су инциденти на Лондонском мосту и пијаци "Бороу" проглашени за терористичке нападе, преноси Ројтерс.  

Очевици, који су се налазили на Лондонском мосту у тренутку када се догодио напад, наводе да се комби попео на тротоар и газио људе с леђа.

"Видео сам три човека са нечим што је личило на ескплозивне појасеве. Нису изгледали баш убедљиво па се нисам много уплашио. Један полицајац је покушавао да стоји између нас и нападача а они су изгледали као да не знају шта би урадили даље, само су трчали наоколо, ваљда су јурили људе. Онда је дошло још полицајаца. Сасавим су их опколили и на крају су их упуцали", испричао је један очевидац.

Онима који су се затекли на местима напада, полиција је преко друштвених мрежа поручила да беже на сигурно, да се сакрију, искључе звук и вибрацију на мобилним телефонима и да позову полицију чим процене да је то безбедно.

У међувремену, људи који живе у близини су на Твитеру понудили помоћ свима који су се задесили на мосту у тренутку напада.

Власти су путем Твитера објавиле да су током ноћи три лондонске болнице биле блокиране како би "пацијенти, родбина (рањених) и особље били безбедни".

Лондонски мост био је затворен у оба правца, као и поједине станице јавног превоза.

Градоначелник Лондона Садик Кан осудио је напад као "свестан и кукавички напад на невине Лондонце". 

Бела кућа је објавила да амерички народ саосећа са британским и понудила је помоћ својих безбедносних снага. Француски председник Емануел Макрон изразио је саучешће и понудио помоћ.

Oдговорност за напад још нико није преузео, али, како јавља Би-Би-Си, присталице Исламске државе славе на друштвеним мрежама.

Због напада британски политичари обуставили су националну кампању за превремене парламентарне изборе 8. јуна, објавио је на Твитеру уредник политичке рубрике ИТВ Роберт Пестон, преноси Ројтерс.

"Од овог тренутка политичари ће данас обуставити националну кампању, али ће локална кампања бити настављена", твитовао је Пестон.

Велику Британију је 22. маја задесио терористички напад у којем су, на крају концерта америчке тинејџ-звезде Аријане Гранде у Манчестеру, убијене 22 особе, међу којима је било и деце. Рањено је више од 100 особа, а неке од њих су и даље у критичном стању. За тај напад одговорност је преузела Исламска држава.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво