"Без Русије нема решавања светских проблема"

Емануел Макрон и Владимир Путин одржали заједничку конференцију за новинаре. Ниједан међународни проблем се не може решити без Русије, истиче француски председник. Путин поручује да су основни интереси Москве и Париза важнији од тренутне политичке климе.

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да се ниједан међународни проблем не може решити без Русије.

Макрон је на заједничкој конференцији за новинаре са руским председником Владимиром Путином у Версају истакао важност Русије у савременом свету, преноси Тас.

Рекао је и да верује да две државе могу да сарађују у решавању сиријске кризе, као и да жели да ојача сарадњу у борби против Исламске државе, преноси АП.

Макрон је истакао и да жели демократску транзицију у Сирији, али не по цену "ратом разорене земље која постаје пропала држава".

Француски председник је, након разговора са руским председником, који је трајао дуже него што је планирано, рекао да је употреба хемијског оружја у Сирији "црвена линија" за Француску.

Према његовим речима, свака употреба хемијског оружја довешће до "одмазде" Француске, али није прецизирао на шта је тачно мислио.

Истакао је да је са руским председником разговарао и о правима ЛГБТ популације у Чеченији и невладиним организацијама у Русији.

Владимир Путин је изјавио да санкције Запада против Русије неће решити украјински сукоб.

На заједничкој конференцији за новинаре Путин је, одговарајући на питање да ли санкције против Русије помажу у заустављању сукоба на истоку Украјине, рекао: "Ово је одговор: ни на који начин. Хајде да се боримо да се укину сва ограничења у глобалној економији", пренео је АФП.

Путин је изјавио да су основни интереси Москве и Париза важнији од тренутне политичке климе.

"Убеђен сам да су основни интереси Русије и Француске важнији од тренутног политичког окружења", рекао је Путин на заједничкој конференцији за новинаре, преноси Тас.

Према његовим речима, Москва и Париз су решени да пронађу заједничко решење проблема у Сирији, Украјини, Северној Кореји, у вези са тероризмом и нуклеарним програмом.

"Разговарали смо о кризи у Украјини, могућностима решавања сиријског проблема и, наравно, дотакли смо се сложене, и у мојој глави опасне ситуације са нуклеарним проблемом у Северној Кореји и са ракетним програмом Северне Кореје", рекао је Путин.

Путин о састанку с Ле Пеновом, мешању у изборе...

Руски председник је изјавио да циљ његовог недавног састанка са француском председничком кандидаткињом Марин ле Пен није био да утиче на председничке изборе у Француској.

"Када нам је Ле Пенова затражила састанак, нисмо могли да је одбијемо јер је она увек подржавала развој односа са нашом земљом", рекао је Путин, истичући да то не значи да је Москва хтела тако да утиче на изборе, преноси Тас.

Путин је рекао да нема о чему да се прича када су у питању оптужбе да се Москва меша у изборе страних земаља, наводећи да Макрон није ни покренуо то питање, преноси Ројтерс.

"Што се тиче мешања Русије у било које изборе, нисмо о томе разговарали и председник (Француске) није показао занимање за ту тему. Што се мене тиче – шта ту има да се разговара. Верујем да тај случај не постоји", рекао је Путин одговарајући на питање новинара о оптужбама против Русије да се наводно мешала у француске председничке изборе.

Руски председник се са Ле Пеновом, која је била противкандидат Макрону на председничким изборима, састао у марту.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара