Путин стигао у Француску, први састанак са Макроном

Председник Русије Владимир Путин стигао је у Француску где га је испред Версајске палате дочекао новоизабрани француски председник Емануел Макрон. Два лидера су затим ушла у дворац где су почели свој први састанак, после чега ће одржати конференцију за новинаре, преноси АФП.

Путин и Макрон, који имају различите ставове о Украјини и Сирији, отвориће потом у Версајској палати, резиденцији француских владара, изложбу посвећену 300. годишњици прве посете руског цара Петра Великог Француској, наводи Тас.

На дневном реду разговора у Палати су побољшање руско-француских односа, економска и културна сарадња, дискусија о ситуацији у Украјини, Сирији, Либији и на Корејском полуострву.

Представник Кремља Јуриј Ушаков рекао је новинарима да је Макрон у телефонском разговору предложио Путину да заједно посете изложбу у Версају и "неформално разговарају".

"Ми смо подржали ту идеју и верујемо да посета Версају нуди могућност за искрену размену мишљења о много проблема", рекао је Ушаков, преноси Тас.

Како је додао, током посете изложби, два лидера ће наставити своје разговоре. За данас нема никаквих докумената за потписивање, а Ушаков каже да "председници једноставно желе да се упознају и сазнају мало више један о другом, пре него што се договоре о будућим контактима".

Према плану посете, Путин ће после Версаја боравити у Паризу, где ће посетити руски Културни и духовни центар отворен у октобру прошле године.

Путин је последњи пут посетио Француску новембра 2015. године, како би учествовао на међународној конференцији о климатским променама у Паризу. Два месеца пре тога, руски председник је учествовао на састанку лидера у Паризу.

У октобру 2016. године постојали су планови да руски председник посети Париз како би заједно са тадашњим председником Француске, Франсоа Оландом, отворио руски Културни и духовни центар.

Пут је, међутим, отказан због несугласица Француске и Русије око Сирије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво