АП: Путинова посета Паризу обликоваће године које долазе

Руски председник Владимир Путин посетиће Француску и разговарати са новим председником Емануелом Макроном након што је изразио наклоност према његовим ривалима током француске председничке кампање, а та посета ће вероватно обликовати односе две земље за наредне године, наводи АП.

"Након што је Москва изгубила на опклади на француским изборима, ова посета руском лидеру пружа прилику да окрене страницу и покуша да успостави везе са Макроном док Кремљ покушава да попуни дубок јаз у односима са Западом", оцењује америчка агенција.

Путин и Макрон се састају после самита Г-7 који је одржан протеклог викенда, на којем су односи са Русијом били део агенде, а Макрон је први западни лидер који ће разговарати с Путином после тих разговора.

Кремљ је поздравио посету председника Паризу као шансу да се Путин и Макрон упознају и боље разумеју међусобне ставове по низу спорних питања, укључујући украјинску кризу, рат у Сирији и везе Русије са ЕУ.

Макронов позив Путину био је изненађујућ јер је током председничке кампање према Русији изнео оштар став, што је било у супротности с програмима неких од његових противкандидата –укључујући представницу крајње деснице Марин ле Пен и конзервативца Франсоа Фијона – који су се залагали за укидање западних санкција Москви због украјинске кризе, закључује АП.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво