Протест хиљада Израелаца у знак подршке Палестинцима

Више од 10.000 људи је демонстрирало у Тел Авиву у знак подршке решењу вишедеценијског сукоба с Палестинцима по моделу две државе.

Израелски медији преносе да је на демонстрацијама прочитана порука палестинског председника Махмуда Абаса: "Нема јачег гласа од гласа праведног и свеобухватног мира, као што нема снажнијег гласа за право народа за самоопредељење и ослобођење од бремена окупације".

"Време је дошло да ми и ви живимо у миру, хармонији, безбедности и стабилности. Једини начин да се оконча сукоб и да се бори против терора у региону и читавом свету је решење две државе, засновано на границама од 1967. године, Палестина уз Израел", поручио је Абас.

"Ми смо прихватили одлуке УН, признали Израел и прихватили дводржавно решење и свет је признао државу Палестину. Сада је дошло време за државу Израел да призна нашу државу и оконча окупацију. Могућност још постоји и не сме се пропустити када су наше руке пружене у миру који је створен између оних који су храбри", додаје се у поруци.

Лидер израелске опозиције из Лабуристичке партије Јицак Херцог оптужио је на демонстрацијама премијера Бенјамина Нетанјахуа да је прошле године пропустио могућност за напредак у мировном процесу,

"Руководство у Израелу данас је вођено пре свега и највише страхом", рекао је Херцог, додавши да је то страх од промене, страх од иницијативе и страх од наде.

Херцог се такође осврнуо на овонедељну посету председника САД Доналда Трампа, рекавши да се видело да је Трамп "одлучан да донесе мир", да "разуме оно што су његови претходници разумели".

Херцог је позвао на стварање политичког блока који представља израелски леви центар и који би заменио актуелну владу.

"Морамо потиснути его и повезати све нас у један велики политички блок који жели ционистичку, јеврејску, демократску државу која даје пуну једнакост мањинама и отворена је за разне опције", рекао је Херцог и навео које би то партије биле и који лидери.

Демонстрације назване " Две државе-једна нада" на главном градском Тргу Рабин организатори су означили као "масовне демонстрације против 50 година окупације". Организовала их је левичарска организација Мир сада (Шалом акшав) заједно с Лабуристичком и партијом Мерец.

Председавајући Мира сада, Ави Бускила рекао је да је Нетанјаху заборавио шта значи бити циониста.

"Пре педесет година претворили смо се од демократске државе за јеврејски народ у насилну државу која силом влада другим народом", рекао је он, додавши да се данас ставља тачка на то јер су данас грађани Израела устали да заштите свој дом и да прогласе борбу којом ће осигурати будућност у јеврејској и демократској држави.

Резултати анкете које је објавио Други Канал израелске телевизије показују да 47 процената Израелаца још подржава решење по моделу две државе, засновано на границама из 1967. године, када је Израел у шестодневном рату освојио појас Газе и Западну обалу, с источним Јерусалимом.

Тридесет девет процената испитаника је било против модела две државе, а 14 је рекло да не зна.

Последњи мировни преговори представника два народа вођени под посредством САД, пропали су још априла 2014. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се