Ердоган критиковао Ангелу Меркел због азила за турске војнике

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изразио је неслагање немачкој канцеларки Ангели Меркел због одлуке Немачке да одобри азил турским војницима које Анкара оптужује за умешаност у покушај пуча прошлог лета, објавила је турска штампа.

"Питали смо је 'Како се могли да то урадите?' ", рекао је Ердоган, објавио је дневник Хуријет после разговора с председником током лета из Брисела, са Самита НАТО.

"Нажалост, рекла је (Ангела Меркел) да то не зависи од ње", додао је Ердоган.

Немачки штампа је почетком маја објавила да је Берлин дао азил држављанима Турске, укључујући и војнике НАТО са седиштем у Немачкој. Анкара спроводи опсежну чистку против покрета исламског проповедника Фетулаха Гулена који живи у изгнанству у Сједињеним Америчким Државама, а оптужен је да је организовао покушај пуча 15. јула прошле године.

Министарство унутрашњих послова Немачке је у петак саопштило да је поднето 217 захтева носилаца дипломатских пасоша за азил и 220 носилаца службених пасоша. Немачке власти нису прецизирале колико је добило азил, односно колико је војних званичника.

Анкара је од јануара притискала Берлин да одбацују такве захтеве и изручи наводне пучисте који су на задатку у Немачкој.

Током састанка у четвртак у време Самита НАТО-а, Меркелова је "захтевала" ослобађање турско-немачког новинара Дениза Јицела, у притвору у Турској од краја фебруара, оптуженог за "терористичку" пропаганду и подстицање мржње.

"Они су опседнути Денизом Јицелом", рекао је Ердоган, пише Хуријет. "Али ја сам их подсетио: 'Има многи Дениза код вас, послао сам вам њихове досијее' ", рекао је турски председник о наводним пучистима.

Односи ЕУ и Турске знатно су затегнути од покушаја пуча против Ердогана и погоршали су се током кампање за референдум за повећање његових овлашћења априла ове године.

У Бриселу се Ердоган у четвртак састао с председником Европског савета Доналдом Туском и с председником Европске комисије, Жан-Клодом Јункером. Он је, пише Хуријет, тај састанак описао као "позитиван" и уверавао да му омогућава да сматра да је то "нови подстицај процесу приступања Турске ЕУ".

Турски председник је такође рекао да је Бриселу поднео 12 месечни програм за побољшање билатералних односа, додавши да ће Анкара сарађивати са европским лидерима да се "предузму мере".

Портпарол Европске комисије је известио у четвртак да "ЕУ и Турска морају и наставиће да сарађују".

Меркелова и Ердоган су разговарали и о базу Инџирлик у јужној Турској, која служи за операције међународне коалиције против Исламске државе и где су и немачки војници.

Турске власти су раније овог месеца забраниле немачким посланицима да посете ту базу. Као одговор, Берлин је запретио да ће повући своје војнике.

Али, турски председник је рекао да је тражио да Немачка пренесе Турској ради ревизије имена људи који желе да посете Инџирлик, јер, по његовим речима, неки немачки посланици "јасно подржавају терористичке организације".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи