Умро Збигњев Бжежински

Утицајни амерички политиколог пољског порекла и бивши саветник за националну безбедност Збигњев Бжежински умро је у 89. години живота.

Вест о смрти Збигњева Бжежинског објавила је ноћас његова ћерка Мика Бжежински на друштвеним мрежама, преносе медији.

Бжежински је био саветник за националну безбедност у администрацији америчког председника Џимија Картера од 1977. до 1981. године и саветник председника Линдона Џонсона од 1966. до 1968, али је као експерт, члан различитих одбора и организација и професор на Универзитету Џонс Хопкинс остао активан и утицајан до краја живота.

Поборник интервенционизма у америчкој спољној политици, у време распада Југославије, гласно је критковао првобитно оклевање администрације Била Клинтона да интервенише против српских снага током рата у БиХ, а касније је подржавао бомбардовање Србије 1999. године.

Био је, такође, један од највећих заговореника проширења НАТО-а након што је Владимир Путин дошао на чело Русије и, како наводи АП, учествовао у процесу привлачења бивших совјетских република у НАТО.

Претходно је био познат по охрабривању дисидената из Источне Европе и подстицању борбе за људска права у време Хладног рата.

У време док је био Картеров саветник за националну безбедност сматра се да је помогао рушењу економских баријера између Запада и Совјетског Савеза и Кине, а за његовог мандата потписан је Споразум о ограничавању стратешког наоружања (САЛТ Два).

Снажно је подржавао наоружавање авганистанских побуњеника у одговору на "инвазију совјетских снага" у Авганистану.

Помагао је Картеру да се носи са ситуацијом у време иранске кризе и неуспелог исхода талачке кризе, као и да превазиђе велике разлике између египатских и израелских лидера Анвара ел Садата и Менахема Бегина што је довело до потписивања споразума из Камп Дејвида у септембру 1978.

Три месеца касније, нормализовани су и америчко-кинески односи, што је био највећи приоритет Бжежинског, наводи АП.

Није подржавао избор Доналда Трампа за председника САД, а његову спољну политику критиковао је као нејасну, пренео је АФП.

Рођен је у Варшави 1928. године а образовао се у Канади и САД, а по политичком опредељењу је био демократа.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво