За лидере Г-7 летачке акробације и протести на земљи

Док је акробатски тим италијанског ваздухопловства "Фрече Триколори" поздравио лидере Г-7 на Сицилији исписујући у лету боје италијанске заставе, еколошки активисти су организовали протесте на обали.

Летачку акробацију лидери седам најразвијенијих земаља посматрали су из баште елитног хотела Сан Доменико Палас у Таормини, где се одржава самит Г-7.

Борба против тероризма, трговина, миграције и климатске промене неке су од тема дводневног самита. Док се о мерама за борбу против тероризма очекује лак договор, разлике у ставовима о климатским променама и трговини између америчког председника и других лидера су велике.

Немачка канцеларка, јапански и канадски премијер на оваквом скупу су већ ветерани, а за чак четворо лидера, међу којима је и домаћин италијански премијер Паоло Ђентилони ово је први самит Г7. Ипак, све очи упрте су у америчког председника, пре свега због његове најаве о напуштању париског споразума о климатским променама, због чега су протестовали активисти Оксфама и Гринписа. Доналда Трампа, међутим, више заокупља друго питање. Са јапанским премијером се договорио о проширењу санкција Пјонгјангу.

"Посебно ћемо се усредсредити на проблем Северне Кореје, који је крупан, глобални и биће решен у неком тренутку. Можете се кладити у то", поручио је Трамп.

Остале лидере Г7 забрињава то што би Трамп могао да промовише протекционистичку агенду у трговини. Немачки Шпигл је пренео да је Трамп у Бриселу критиковао продају немачких аутомобила у Америци рекавши да су Немци "веома лоши", али су европски званичници појаснили да његове изјаве нису биле тако оштре и да је постојао проблем у преводу. И друга спорна питања сад су мање спорна.

"Мој је став да о питању Украјине можемо да нађено заједнички став са Америком. Мислим да је реално да наставимо заједничку политику према Русији, укључујући и санкције", каже председник Европског савета Доналд Туск.

У међувремену су активисти еколошких организација "Гринпис" и "Оксфем" протестовали против климатских промена што је једно од најпроблематичнијих питања на агенди дводневног састанка.

Активисти "Гринписа" су у осам кајака на мору раширили транспаренте са порукама међу којима и "Планета Земља на првом месту", преноси АП.

На обали су открили своју Статуу слободе високу четири метра са појасом за спасавање као симболом патњи мигранта и претњи од повећања нивоа мора што је, како упозоравају, последица климатских промена.

Активисти "Оксфема" су носили маске са ликовима седам лидера и транспарент на којем је писало "Споразум из Париза" чије напуштање је најавио преседник САД Доналд Трамп.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи