Украјински тенкови без надзора на друмовима Пољске

Неколико тенкова украјинске војске на путу за такмичење тенкиста у Немачкој без икаквог надзора и обавезне пратње војних транспорта возикало се друмовима Пољске, док их на властиту иницијативу није пронашла пољска полиција и отпратила до немачких граница.

Почетком маја пет украјинских тенкова појавило се на граничном прелазу, а пошто су папири били у реду, гранична стража дигла је једноставно рампу и пустила их је даље иако нигде није било пратње ни из пољског Министарства одбране нити из полиције, иако за све стране војне транспорте пратњу прописују пољски закони.

"Проблем је био у томе што није било надзора, а мора да буде на целој дужини трасе. Ситуација је била критична. Полицију је обавестила гранична стража. Полицајци су почели потрагу за транспортом који се већ кретао по Пољској. То је апсурд да се страни тенкови крећу по земљи без икаквог надзора", рекао је пољској приватној телевизији ТВН-24 званичник Министарства унутрашњих послова и администрације уз молбу да остане анониман.

Главна команда пољске полиција потврдила је за ТВН-24 да ни дежурне службе пољске војске ни Војна жандармерија која је задужена за такву пратњу нису обавестиле полицију.

"Можемо да замислимо крађу или провокацију против Украјинаца. У таквом случају избио би међународни скандал", упозорили су саговорници телевизије у пољском МУП-у

Последњих месеци Пољаци су навикли на тенкове, транспортере и војну технику на друмовима пошто је прво зимус на западу Пољске размештена оклопна америчка бригада са око 900 борбених возила, а у априлу на истоку Пољске међународни борбени батаљон НАТО-а, као појачања за источно крило западног војног савеза.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво