Словачка, петиција против доласка радника из Србије

Општина Водеради на западу Словачке, у страху да ће се доселити преко 400 радника из Србије неопходних околним великим фабрикама, предала је Трнавском региону петицију са 1.062 потписа, од укупно око 1.500 становника, са захтевом да спречи да се некадашњи интернат адаптира у смештај за стране раднике.

Житељи Водерада прво су пролетос демонстрирали под паролом "Не желимо овде раднике из Србије" а сада су у кратком року прикупили потписе готово свих пунолетних житеља села.

Све се догађа недуго пошто је Tрнавски регион, у коме је неколико великих фабрика наднационалних компанија, запуштену зграду старог интерната изнајмио приватнику за 133.000 евра на 20 година како би је адаптирао у смештај за раднике.

"Менталитет људи из Србије или Румуније је другачији а пре него што уопште добију шансу да се прилагоде овдашњим условима, највероватније ће отићи", навео је словачким медијима председник општине Павол Аугустин.

Према речима Аугустина, биће проблема ако било који радници буду смештени јер, каже, село нема инфраструктуру која би свладала напор додатних 400 становника, нема продавнице, ни места за паркирање, ни канализацију а поврх свега интернат се налази на терену локалне школе и уз обданиште.

"Знамо како се странци понашају на радном месту, како имају експлозивну нарав, како решавају конфликте. Шта ће радити у слободно време без контроле? Код нас су и шестогодишњаци навикли да иду кући сами из обданишта, маме ће са плашити за њих", објаснила је иницијаторка петиције, заменица директорке локалног обданишта Адријана Полаковичова.

Село није умирило ни то што је предузеће обећало Центру изнајмљивања да ће за раднике отворити радњу, теретану, ресторан тако да уопште не морају ни да излазе у село.

"Још нисмо ни почели а локални становници већ предвиђају најгори сценарио. Смештамо раднике већ осам година и могу да кажем да сам иста искуства имао са Румунима или Србима као са Словацима. За сада се ни не зна одакле ће бити ти радници", навео је Мартин Мигра из Центра за изнајмљивање.

Регионалне власти означиле су за беспредметан страх житеља Водерада како ће се одвијати суживот са српским или другим гастарбајтерима, пише словачки лист ДењикН а на петицију ће одговорити у законском року.

Након "баука" избеглица муслимана са Блиског истока који су Словачку и Чешку заобишли, у те две земље се ове године буди нови "баук" румунских, српских или украјинских гастарбајтера.

У Чешкој предузећа на домаћем тржишту не могу да нађу око 140.000 радника, а Словачка у иностранству потражује око 14.000 радника, посебно мање општине у регионима са концентрацијом великих фабрика које запошљавају странце.

У ове две земље масовно се протестује и потписују се петиције да се заустави увоз радне снаге из Украјине и са Балкана.

"Учинићемо све да се ти планови спрече. Ако буде потребно, повећаћемо локални порез за смештај на два и више евра. Бизнис је заслепио хуманост а грађанин је игнорисан остао иза врата", рекао је председник општине Водеради.

У Словачкој је запослено, према речима словачког министра за рад и социјална питања Јана Рихтера, око 5.800 радника из Србије а од тога мање од 600 има појединачне дозволе за рад од словачких бироа рада, док су остале довеле често сумњиве агенције за запошљавање.

Пракса да словачки послодавци решавају недостатак радне снаге тиме да изнајме стране раднике преко агенција створила је плодно тло за разне махинације и злоупотребе и бизнис са бедом, јер радницима из Србије нису често била гарантована ни основна права.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи