Почели "Дани Београда у Москви"

У престоници Русије почeла је манифестација "Дани Београда у Москви", током које ће, до 27. маја, главни град Србије представити привредне и туристичке потенцијале, а Московљани и сви који се тих дана нађу у том граду моћи ће да виде и део културног наслеђа српске престонице. Поручено је да је економска сарадња између два града на високом нивоу и упућен је позив руским привредницима да улажу у Београд и Србију.

"Дани Београда у Москви" се одржавају од 25. до 27. маја, а у циљу јачања сарадње два народа и два земље заједно је организују градови Београд и Москва.

Делегацију главног града Србије предводи градоначелник Синиша Мали, а домаћин гостима из Београда биће градоначелник Москве Сергеј Собјанин.

Манифестација је почела окупљањем привредника две земље у главном граду Русије, уз поруку да је економска сарадња између два града на високом нивоу и позив руским привредницима да улажу у Београд и Србију.

Черјомин је поручио да односи два града остају даље стратешки важни за Москву.

"Након увођења санкција ЕУ није остало пуно пријатеља и зато се захваљујем на поштеном и храбром ставу Србије, која није подржала политику санкција против Руске Федерације", рекао је Черјомин на отварању Форума "Развој пословне сарадње Београда и Москве" који је окупио 150 привредника из Србије и Русије.

Како је рекао, постоји присна сарадња између два града у области економије, али и кад је реч о културној сарадњу, помоћи у модернизацији здравства, социјалној сфери.

Черјомин је подвукао значај економске сарадње Србије и Русије, а пре свега руских компанија и предузећа која су присутна у Србији, попут, како је рекао, РЗЗД која ради на модернизацији саобраћајне инфрсатруктуре, Гаспрома који са инвестицијама од око три милијарде евра има највећу мрежу пумпи на Балкану или Сбербанке.

"Данас се Београд веома активно развија и циљ нам је да разговарамо о реализацији будућих пројеката, уз коришћење московских искустава", рекао је Черјомин.

Додао је да је током посете Београду, приликом одржавања "Дана Москве у Београду", видео да се у главном граду Србије реализују велики пројекти, те да је Москва спремна да својим искуством помогне у развоју нових, будућих пројеката, међу којима је и пројекат изградње метроа.

"Надам се да ћете одавде понети незаборавне успомене, али пре свега, желим да ваш боравак буде користан у даљем развоју наших економских односа", поручио је Черјомин.

Градоначелник Београда Синиша Мали поздравио је домаћине на руском језику и истакао да два народа и земље заслужују да се односи унапређују, те да су Дани Београда права прилика да се сарадња даље развија.

Мали је подвукао да је Србија у претходне три године направила оргоман преокрет у привреди и економији, али и у целој земљи, те да је захваљујући Влади Србије и премијеру Александру Вучићу земља која је била на ивици банкрота данас број један за инвеститоре у овом делу Европе.

Наводећи да је Србија чланица ЦЕФТА, да има споразум о слободној трговини са Турском, уз посебне споразуме са УАЕ и Кином, као и Преференцијални статус трговиине са земљама ЕУ, Мали је назначио да то за руске привреднике који улажу у нашу земљу, значи тржиште од више од милијарду људи.

Београд је данас, додао је Мали, град са рекордно смањеном незапосленошћу, а циљ надлежних је да представе пројекте које реализује, као и оне које намерава да спроведе – нове мостове, тунеле, али и метро.

Додао је да Београд једини у региону има директну авио-линију за Њујорк, а имаће и за Кину, што показује да смо важан "хуб" у овом делу Европе.

"Звезде овог Форума не треба да будемо ми, већ ви, привредници, који треба да нађете интерес да улажте у Србију. Београд полако стаје раме уз раме са осталим градовима света, то не бимсо могли без овакве сарадње. Беоргаду је то потребно, али и Москва треба да зна да има пријатеље и да је Београд град који вас никад неће изневерити", рекао је Мали.

Сутрашњи, први дан, посвећен је развоју привредне сарадње, па ће привредници из две земље разговарати о трговини, економској сарадњи, као и о сарадњи у области туризма, на пословном Форуму.

У оквиру културног програма, у петак, 26. маја предвиђена је посета Музеју Николе Тесле у Културном центру "ЗИЛ" у Москви, као и изложби фотографија "Београд у Москви".

У центру Москве биће отворен "Београдски кутак", у којем ће наступити фолклорни ансамбл "Талија" и дечји колектив "Косовски божури", а након тога следи филмски фестивал Емира Кустурице на којем ће московској публици бити приказан филм "На млечном путу".

Промотер другог, дана културе биће глумац Милош Биковић, док ће наш кошаркашки ас Милош Теодосић трећег дана промовисати спорт.

Спортски програм, 27. маја, обухвата такмичења деце и омладине у кошарци и тенису, а у једном од мечева снаге ће одмерити градоначелник Београда Синиша Мали и министар у Влади Москве Сергеј Черемин. За крај, у парку Горки велики концерт одржаће Горан Бреговић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво