Ердоган: Довиђења Немачкој, ако повуче трупе из "Инџирлика"

Уочи лета за Брисел где ће учествовати на самиту лидера земаља чланица НАТО-а и састати се са лидерима ЕУ, турски председник Реџеп Тајип Ердоган је рекао да ће Турска рећи Немачкој "довиђења", уколико та земља одлучи да повуче трупе из ваздушне базе "Инџирлик".

Реџеп Тајип Ердоган је навео да Турска није примила ни једну назнаку из Берлина о могућем повлачењу трупа стационираних у ваздушној бази на југу Турске, преноси Ројтерс.

Будућност немачких трупа у "Инџирлику" је доведена у питање након што је Турска спречила немачке посланике овог месеца да посете трупе, што је навело Берлин да размотри повлачење трупа.

У тој бази налази се око 250 немачких трупа, које помажу САД у борби против Исламске државе.

Ердоган је је уочи лета за Брисел изјавио и да би НАТО савезници требало ближе да сарађују у борби против тероризма и да је брза размена информација у томе кључна.

Турска не жели да "раскине са ЕУ", али да тај блок мора да испоштује своје обавезе, преноси Ројтерс.

Ердоган је изјавио да верује да Европска унија жели да Турска одустане од кандидатуре за чланство у Унији, и додао да је на ЕУ да одлучи да ли преговоре о приступању треба прекинути.

Истакао је да Турска не жели да раскине везе са ЕУ и критиковао Унију зато што Турску третира као "просјака", преноси АП.

"Они желе да Турска сама одустане од преговора. Изгледа да они то чекају", рекао је Ердоган и додао да им Турска неће отежавати уколико одлуче да прекину преговоре.

Односи Турске са НАТО и ЕУ затегнути су због разилажења у ставовима са САД о политици према Сирији и због отворених неслагања са европским лидерима поводом прошломесечног референдума којим су Ердогану поверена шира председничка овлашћења, напомиње британска агенција.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво