Нетанијаху: Трампова посета Јерусалиму доказ везе Јевреја са Зидом плача

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху обратио се парламенту (Кнесету) поводом Дана Јерусалима, педесетогодишњице освајања источног дела града, нагласивши да ће Зид плача који се тамо налази заувек остати под контролом Израела.

"Ми смо ослободили Јерусалим и претворили га у град који није перфектан, али је уједињен. Поштује различите вере", изјавио је Нетанјаху.

Нетанијаху је додао да је америчком председнику Доналду Трампу рекао да "његова посета Зиду плача побија све лажи Унеска" у чијој се резолуцији Израел означава окупационом силом и позива да обустави "стална ископавања, копање тунела, радове и пројекте у Источном Јерусалиму" који Палестинци желе да прогласе главним градом своје будуће државе.

Та држава обухватила би Западну обалу и Појас Газе,територије које је Израел освојио у шестодневном рату 1967.

Трамп је у понедељак, првог дана посете Израелу, обишао Зид плача и постао први амерички председник који је то учинио на дужности, али је посета означена као приватна.

Бела кућа је претходно одбацила захтев Израела да га приликом обиласка прати Нетанјаху и избио је неспоразум између две земље савезнице, јер је један амерички званичник рекао да Зид није на територији Израела.

Касније су други званичници настојали да избегну одговор на питање где је Зид плача, рекавши да се ради о политичком ставу док државни секретар САД Рекс Тилерсон није изјавио да је Зид у Јерусалиму о чему спора нема.

Трамп је пред одлазак у говору пред Израелцима истакао да ће помоћи да они и Израелци постигну мировни споразум и да су Палестинци за то спремни, а да је за мир спреман и његов "пријатељ Бенјамин", алудирајући на Нетањанијахуа.

Говорио је о вези Јевреја и Јерусалима рекавши да су оне "древне и вечне" и да датирају "хиљадама година, укључујући и владавину краља Давида", како су пренели израелски медији.

Он међутим није помињао предизборно обећање о пресељењу америчке амбасаде из Тел Авива у Јерусалим, нити најексплозивније неспоразуме између два народа - статус тог града, судбину јеврејских насеља на окупираним територијма, па чак није ни изговорио речи палестинска држава, нити решење деценијског сукоба по моделу две државе.

Израелски политички коментатор Равив Друкер је рекао после да је Трампово разумевање сукоба "дубоко као картон" а његове амбиције одбацио као "безмало шарлатанство".

Међутим, полтичари су га пажљво слушали и у Израелу и Ријаду и чини са да нагињу оцени да је јачи од свог претходника Барака Обаме. Он је у својој првој посети на Блиском истоку поручио да је регионални мир на дохват руке и нико му се није супротставио, оценила је агенција Асошијетед прес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи