Шојгу: Руске снаге кључне за елиминацију терориста у Сирији

Руске снаге за специјалне операције имају кључну улогу у елиминисању вођа терористичких група и њихових упоришта у Сирији, рекао је руски министар одбране Сергеј Шојгу у горњем дому руског парламента.

Успех трупа сиријске владе био би немогућ без руских војних саветника, који планирају операције и контролишу трупе у већини важних области, истакао је Сергеј Шојгу, преноси Тас.

Руски министар је подсетио да је у Сирији покренут процес политичког решавања кризе и помирења зараћених фракција.

"Укупно 1.510 локалитета са укупно шест милиона становника придружило се прекиду ватре. Око 110.000 избеглица се вратило у своје заједнице", рекао је Шојгу.

Навео је и да Русија и САД настављају да разговарају о ситуацији у Сирији и припремају заједнички пројекат о јужној зони деескалације, а додао је да је у контакту и "конструктивном дијалогу" у вези за том зоном са Јорданом и Израелом.

Сматра да су Сирија, Украјина и Корејско полуострво стратешки важни региони за Русију.

Шојгу је истакао да руска војска очекује да ће се у Астани у јуну разговарати о снагама које ће бити распоређене у зонама безбедности у Сирији.

"Надамо се да ће почетком јуна у Астани бити одржан још један састанак где ћемо моћи да потврдимо све прописе о снагама које ће бити стациониране (у зонама безбедности)", рекао је Шојгу, пренео је Тас.

Москва очекује да ће се на том састанку разговарати о даљим корацима о борби против екстремистичке Исламске државе и терористичкој групи Џабхат ел Нусра.

Русија, Турска и Иран потписали су 4. маја меморандум о формирању зона безбедности у Сирији на подручјима која контролишу побуњеници у северозападној провинцији Идлиб, деловима провинције Хомс, у централном делу земље, као и у опозиционој енклави Источна Гута, код Дамаска.

Циљ њиховог успостављања је окочање насиља и омогућавање услова за безбедан, добровољни повратак избеглица, као и за хитну испоруку хуманитарне помоћи и лекова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво