Трампов предлог буџета погађа сиромашне, а погодује војсци

Кабинет америчког председника Доналда Трампа објавио је у Вашингтону његов предлог федералног буџета САД, са расходима од 4,1 хиљаду милијарди долара, којим ће највише бити погођени сиромашни и инвалиди, док је највећи добитник америчка војска - Пентагон.

Трампов план за буџетску годину, која почиње 1. октобра, поставља правац фискалне политике за наредних десет година и предвиђа дубоке резове потрошње на програме заштите и помоћи, међу којима су програм Медикејд, програм здравственог осигурања деце и програм социјалне заштите инвалида.

Са друге стране, знатно ће бити повећани расходи за војску и обезбеђење државне границе.

Трампов предлог предвиђа повећање од 469 милијарди долара за одбрану у наредној деценији. За технологију у вези са безбедношћу границе, која укључује и изградњу зида на граници са Мексиком, предвиђено је 2,6 милијарди долара.

Током предизборне кампање Трамп је непрестано обећавао да ће Мексико платити изградњу зида, што су мексички званичници негирали, да би сада, као председник САД, предвидео да трошак изградње зида сносе амерички порески обвезници.

Добитницима по расту буџетских ставки се могу сматрати и пензионери и родитељи новорођенчади.

Трампов план није предвидео промене у давањима за пензионере у оквиру програма социјалне заштите - за који постоје средства до 2034. године и програма здравствене заштите Медикер који ће остати без средстава 2028. године.

Предлог буџета обухвата и програм плаћеног одсуства са посла за родитеље новорођене деце, према којем ће мајке и очеви моћи да добију до шест недеља плаћеног одсуства после рођења или усвајања детета, иако је за наредну деценију за то предвиђено свега 19 милијарди долара.

Међу категоријама највише погођеним Трамповим планом, налазе се сиромашни, инвалиди, студенти, пољопривредници и млади радници.

Предлог предвиђа смањење од 616 милијарди долара у наредној деценији за програм Медикејд и програм здравственог осигурања деце, захваљујући којима милиони сиромашних породица имају здравствену заштиту.

Трампов план за наредних 10 година укључује и смањење од 191 милијарде долара за програм бонова за храну, као и смањење од 22 милијарде долара за програм привремене помоћи породицама са финансијским потешкоћама.

Средства за програм социјалне заштите за инвалиде биће смањена за готово 70 милијарди долара у следећој деценији, са циљем њиховог поновног укључивања у радни процес.

Према Трамповом предлогу буџета, позајмице студентима биће смањене за 143 милијарде, а помоћ пољопривредницима за 38 милијарди долара у наредној деценији.

Због тога што предлог буџета не предвиђа смањење социјалне и здравствене заштите за пензионере, повећана је вероватноћа да ће млади радници бити суочени или са великим смањењем примања или са знатним повећањем пореза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво