Земан помиловао двоструког плаћеног убицу о којем је снимљен филм

Председник Чешке Милош Земан потписао је помиловање за најпознатијег чешког осуђеника Јиржија Кајинека, плаћеног убицу који је осуђен на доживотну робију јер је 1993. године у Плзену убио једног чешког привредника и његовог телохранитеља, док је други телохранитељ преживео напад.

Земан је најавио то контроверзно помиловање још 11. маја, а последњих шест дана испред затвора Риновице на северу Чешке камповали су новинари да не би пропустили тренутак када ће изаћи на слободу Кајинек, коме је медијску славу у целој земљи својевремено донело спектакуларно бекство из строго чуваног затвора 2000. године.

Земанов портпарол Јиржи Овчачек саопштио је новинарима да је саставни део помиловања условни рок од седам година током којих Кајинек не сме да почини ниједно кривично дело.

"Драго ми је што сам поново на слободи. Захвалан сам председнику на помиловању. Он није рекао да сам невин већ се определио за милосрђе", рекао је  Кајинек маси новинара који су га чекали испред затвора.

Кајинек, о коме је снимљен и играни филм и има у Чешкој масу фанова, замолио је новинаре да му након 23 године проведене у затвору обезбеде мало приватности.

"Није ми драго што због тог помиловања Кајинек, који је хладнокрвни убица, постаје славна личност. Уколико је Кајинек некаква личност, онда је негативна", критиковао је то контроверзно помиловање чешки премијер Бохуслав Соботка.

Председник Земан је након избора на чело Чешке изјавио да, за разлику од својих претходника, председника Вацлава Хавела и Вацлава Клауса, намерава да помиловања сведе на најмању могућу меру и то само на узан круг пробраних из хуманитарних разлога.

Међу до сада седам помилованих за четири године Земановог председниковања, нема никога ко је као Кајинек извршио тако тешко кривично дело.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи