Трамп у Јад Вашему: Речи не могу описати бездан зла Холокауста

Председник САД Доналд Трамп посетио је, другог, последњег дана боравка у Израелу Музеј Холокауста Јад Вашем и учествовао у церемонији у Холу сећања, изјавивши да "речи не могу описати бездан зла Холокауста" који је довео да убиства шест милиона Јевреја.

Трамп је назвао тај период "најмрачнијим часом историје", оценивши да је једини начин да се спречи понављење те агоније "никада не ћутати пред лицем зла".

Током церемоније амерички председник је поново запалио вечни пламен и, са супругом Меланијом положио венац на камену плочу испод које је покопан пепео жртава нацистичких логора смрти.

Трампа и прву даму САД пратили су током посете председавајући Јад Вашема Авнер Шалев, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, његова супруга Сара и председавајући Савета Јад Вашема рабин Израел Меи Лау – преживели у Холокаусту.

Амерички председник је рекао да је Холокауст дивљи злочин против бога и његове деце и да је дужност човечанства да жали за животом изгубљеним у Холокаусту, пренела је агенција Асошијетед прес.

Цитарао је и Ели Визела, рекавши "за мртве и живе морамо сведочити".

Државу Израел је Трамп назвао спомеником обећања "никад више" и "несаломивог духа" јеврејског народа, наводећи да се варварство може победити само ако човечанство одбије да ћути.

Израелски премијер се захвалио Трампу и његовој супрузи, кћерки и зету на посети, рекавши да Израел мора увек бити способан да се сам брани против сваке претње.

Нетанјаху је рекао да осуда терора мора бити безусловна, а супротстављање терору мора бити одлучно, без обзира на то да ли је у Манчестеру, Сан Бернандину или Јерусалиму, поновивши Трампову ранију изјаву о злим губитницима, када је говорио о нападу у Манчестеру.

"Наш посао је да осигурамо да терористи настављају да губе", рекао је Нетанјаху.

После посете Јад Вашему Трамп у Музеју Израел држи говор којим се посета завршава.

Очекује се да ће у том говору представити своју визију мировног споразума између Израела и Палестинаца и још једном изразити подршку народу Израела.

Амерички председник после Израела путује у Ватикан, а потом у Белгију и на Сицилију, у Италији, у оквиру овог првог путовања у иностранство откако је избран. Турнеју је почео у Саудијској Арабији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво