Пекинг Пјонгјангу: Не кршите резолуције СБ УН

Кина је позвала Северну Кореју да не крши резолуције Савета безбедности УН својим нуклеарним и ракетним програмима, два дана након што је Пјонгјанг саопштио да је тестирао балистичку ракету средњег домета.

"Позивамо Северну Кореју да не чини ништа чиме би поново прекршила резолуције Савета безбедности УН", саопштио је кинески министар спољних послова Ванг Ји, објављено је на сајту Министарства, преноси Ројтерс.

Ванг, истовремено, изражава наду да ће све стране остати уздржане и да неће дозволити да на њих утиче било какав појединачни инцидент, те да ће истрајати у спровођењу резолуција Савета безбедности о Северној Кореји и у решавању тог питања "мирним путем, дијалогом и консултацијама".

Кинески министар је, такође, навео да Кина види "нову промену" у ставу Јужне Кореје, с обзиром на спремност Сеула да "активно тражи одговарајуће канале за решавање питања ракетних система ТХААД".

Он је изразио и наду да ће Јужна Кореја брзо отклонити препреку за развој билатералних односа.

САД покушавају да убеде Кину, јединог значајног савезника Северне Кореје, да учини више како би обуздала Пјонгјанг, који је извео десетине ракетних проба и тестирао две нуклеарне бомбе од почетка прошле године, кршећи резолуције Савета безбедности УН.

Северна Кореја не крије планове да развије нуклеарну ракету с бојевом главом која може да погоди САД и игнорише позиве да обустави своје оружане програме, чак и позиве Кине, тврдећи да су јој такви програми неопходни како би се супроставила америчкој агресији.

Што се тиче односа између Пекинга и Сеула, они су затегнути откако је у Јужној Кореји распоређен амерички систем ТХААД, али су попримили помирљивији тон након што је раније овог месеца за председника Јужне Кореје изабран Мун Џае-ин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи