Сајбер напад извели хакери повезани са Пјонгјангом?

Постоји "велика вероватноћа" да иза глобалног напада сајбер вирусом "Вона Крај" (Wannacry) стоји хакерска група повезана са Северном Корејом, саопштила је компанија која се бави сајбер безбедношћу "Симантек корп".

Истраживачи те компаније наводе да су, анализирајући последице сајбер вируса који је недавно заразио више од 300.000 компјутера широм света и пореметио рад болница, банака и школа, пронашли већи број примера кода који је коришћен и у ранијим активностима севернокорејске хакерске групе и ранијим верзијама вируса, преноси Ројтерс.

Уз то, иста интернет конекција коришћена је за инсталирање раније верзије "Вона Крај" на два компјутера и за комуницирање са програмом који је уништио документа у компанији "Сони пикчерс".

Америчка влада и приватне компаније оптужиле су, иначе, Северну Кореју за напад на "Сони" 2014. године, подсећа британска агенција.

Истовремено, грешке у коду вируса, његово распрострањено ширење и захтеви за уплате електронским биткоинима да би се документа дешифровала наговештавају да хакери не раде у корист циљева севернокорејске владе у овом случају, рекао је Викрам Такур, технички директор "Симантека" за безбедносни одговор.

"Прилично смо уверени да је ово дело људи који су повезани с групом Лазарус, јер су они морали да имају приступ изворном коду. При том, не сматрамо да је том операцијом управљала држава", рекао је Такур.

Лазарус је име којим многе безбедносне компаније називају хакерску групу која стоји иза напада на "Сони" и друге компаније.

Иако "Симантек" сајбер кампању не приписује директно влади, истраживачи те компаније не оспоравају опште мишљење да Лазарус ради за Северну Кореју, напомиње британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара