Светски лидери солидарни са Британијом – осуде напада

Након експлозија у Манчестеру у којима су погинуле 22 особе, светски лидери изражавају жаљење и солидарност. Владимир Путин осудио "цинични злочин" а Ангела Мекрел обећала борбу против екстремиста. Емануел Макрон разговарао са Терезом Меј. Осуда и из Савета безбедности УН.

ОЕБС, УН, Европска унија, као и многи светски лидери осудили су напад у Манчестеру у којем су страдале најмање 22 особе.

Брисел је указао на неопходност јачања заједништва у борби против тероризма.

"Очигледно је да ће у ЕУ, мрежа за борбу против тероризма и радикализације бити на располагању Великој Британији, јер ови изазови захтевају заједнички одговор", рекла је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер упутио је речи саучешћа британском народу и премијерки Терези Меј поводом напада у Манчестеру.

"Данас ми тугујемо са вама. Сутра ћемо заједно са вама да радимо у борби против оних који покушавају да униште наш начин живота. Они су потценили нашу отпорност. Ови кукавчики напади ће само ојачати нашу преданост да заједно победимо починиоце таквих злодела", поручио је председник Европске комисије.

Огласио се и председник Европског савета Доналд Туск који је поручио да је његово "срце са Мачестером, а мисли са жртвама".

И генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упутио је речи саучешћа свима који су погођени "варварским нападом у Манчестеру", а Британцима поручио да НАТО стоји са Великом Британијом у борби против тероризма.

Трамп, Путин и Меркелова уз Британце 

Амерички председник Доналд Трамп изразио је солидарност са Великом Британијом и осудио "зле губитнике" који стоје иза тог напада.

"Нападнута су невина деца. Зла идеологија мора бити уништена. Мислим потпуно уништена", рекао је Трамп након састанка са палестинским председником Махмудом Абасом у Витлејему, преноси АП.

Према његовим речима, цивилизовани народи морају да се уједине како би заштитили људске животе.

Руски председник Владимир Путин је рекао да је Русија спремна за још ближу антитерористичку сарадњу са британским партнерима. "Одлучно осуђујемо тај цинични, нечовечни злочин. Верујемо да налогодавци неће остати некажњени", навео је Путин у телеграму британској премијерки Терези Меј.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је поручио да се Москва залаже за координисане напоре у пружању отпора тероризму. "Изражавамо саучешће британској влади, народу и породицама жртава", рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је шокирана због напада и обећала је да ће се борити против оних који чине таква незамислива злодела.

"Овај напад за који се сумња да је терористички само ће ојачати нашу решеност да наставимо да делујемо заједно са нашим британским пријатељима против оних који планирају и изводе таква нељудска дела", поручила је она, преноси Ројтерс.

Меркелова је, такође, британском народу поручила да је Немачка уз њих.

"Нападнута читава слободна Европа"

Француски председник Емануел Макрон разговарао је телефоном са британском премијерком Терезом Меј поводом напада у Манчестеру и изразио саосећање и солидарност са Британијом, саопштила је Макронова прес служба.

Француски председник је посетио и британску амбасаду у Паризу и изразио подршку амбасадору, обећавши побољшање обавештајне сарадње у Европи.

Он је рекао да је "нападнута читава слободна Европа, нападнута европска младост".

Француски премијер Едуард Филип позвао је грађане Француске да буду опрезни, поводом експлозије у Манчестеру, коју је назвао "гнусним злочином".

Аустралијски премијер Малком Турнбул изјавио је данас да је у Манчестеру "бруталан напад на младе било где", преноси АП.

"Овај инцидент, напад, посебно је подло, посебно криминално, посебно страшно дело јер изгледа да је директно усмерен био на тинејџере. Ово је напад на невине. Сигурно не постоји злочин који је више увредљив од убиства деце", рекао је Турнбул у аустралијском парламенту.

Портпарол јапанске владе Јошихиде Суга осудио је напад и изразио саучешће породицама жртава.

"Уколико је ово терористички напад, он не може бити оправдан ни на који начин и Јапан чврсто осуђује такав терористички акт. Јапан се солидарише са народом Велике Британије", навео је он у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво