Трамп у Јерусалиму

Амерички председник Доналд Трамп допутоваo je у Израел, а биће први председник САД који ће током свог мандата обићи Зид плача, најсветије место на којем Јевреји могу да се моле, а налази се у источном Јерусалиму. По доласку у Израел Трамп изјавио да верује да постоји ретка прилика за мир на Блиском итоку.

Трампов авион "Air Force One" слетео je на аеродром "Бен Гурион" у Тел Авиву летом за који се верује да је био први директни за Израел из престонице Саудијске Арабије Ријада, где је шеф Беле куће боравио претходна два дана.

Трамп је по доласку у Израел изјавио да је дошао из Саудијске Арабије са новим разлогом за наду да мир и стабилност могу бити постигнути на Блиском истоку.

"Током мог пута претходних дана, открио сам нове разлоге за наду. Имамо пред собом ретку прилику да донесемо безбедност и стабилност и мир у овај регион, победимо тероризам и створимо хармоничну будућност, просперитет и мир, али то можемо да постигнемо само ако радимо заједно. Не постоји други начин", рекао је Трамп, преноси Ројтерс.

Током посете Трамп ће покушати да пронађе пут ка постизању израелско-палестинског мира, у чему његови претходници нису успели, док он тврди да би то могло бити лакше него што "људи мисле", преноси АФП.

Према плану, Трамп ће уочи разговора са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом, обићи два симболична места у Јерусалиму, светом граду муслимана, хришћана и Јевреја.

Најпре ће обићи Цркву светог гроба, саграђену на месту где хришћани верују да је Исус разапет, сахрањен и васкрсао, а потом је предвиђена његова посета Зиду плача, или Западном зиду, која је изазвала полемику пре Трамповог поласка из Вашингтона, када су званичници САД одбили да кажу да ли тај зид припада Израелу.

Израелски премијер рекао је да ће Јерусалим увек бити главни град Израела.

"Целом свету поручујем на најјаснији могући начин – Јерусалим је био и увек ће бити престоница Израела. Храмова гора и Зид плача ће остати под израелским суверенитетом", рекао је синоћ Нетанјаху, уочи Трампове посете.

Израелски премијер рекао је раније да ће тема разговора с Трампом бити напори за постизање мира.

"Разговараћу са председником Трампом о начинима да додатно ојачамо прво и најјаче савезништво са САД. Ми ћемо јачати безбедносне односе, који свакодневно јачају, и разговараћемо на начинима за унапређење мира", рекао је Нетанјаху.

Такође је указао на значај укључивања Јерусалима у Трампово прво путовање у иностранство од када је ступио на председничку дужност, након што се Трамп изгледа удаљио од својих предизборних обећања да ће преместити амбасаду САД из Тел Авива у Јерусалим.

Трамп је током предизборне кампање обећао да ће преместити амбасаду САД у Израелу из Тел Авива у Јерусалим и да ће признати тај град као престоницу Израела.

У наставку турнеје, Трамп ће се сутра, како је најављено, састати са палестинским председником Махмудом Абасом у Витлејему на Западној обали, посетиће меморијални комплекс Јад Вашем изграђен у спомен жртвама Холокауста, а одржаће и говор у Израелском музеју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи