Техеран критикује Трампа и споразуме са Саудијском Арабијом

Ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф критиковао је америчког председника Доналда Трампа јер је потписао низ споразума, вредних стотине милијарди долара о војној и економској сарадњи са Саудијском Арабијом, историјским супарника Техерана на Блиском истоку.

Критике Мохамада Џавада Зарифова су уследиле неколико сати након што је Трамп, током посете Саудијској Арабији, позвао арапске и исламске лидере да се уједине и поразе исламски екстремизам.

Трамп је издвојио Иран као "кључног спонзора" милитантних група, пославши оштру поруку Техерану и то дан након што је Хасан Рохани освојио још један председнички мандат, пренео је Ројтерс.

Зариф је навео да преко тих споразума САД експлоатишу Саудијску Арабију.

Трамп и саудијски краљ Салман потписали су јуче низ споразума у вредности више од 380 милијарди долара, који ће бити реализовани у наредних 10 година.

Првог дана посете Трампа Саудијској Арабији договорена је продаја америчког оружја вредног скоро 110 милијарди долара том краљевству које је традиционални савезник Вашингтона, саопштила је Бела кућа.

"Овај пакет одбрамбене опреме и услуга представља подршку дугорочној безбедности Саудијске Арабије и Заливског региона у светлу иранских претњи", навео је неименовани званичник Трампове администрације, преноси АФП.

Додао је да ће овом продајом бити побољшана саудијска "могућност да допринесе антитерористичким операцијама широм региона, чиме ће се смањити терет који се налази на војсци САД у обављању ових операција".

АП је у најави овог договора Вашингтона и Ријада навео да су у том пакету тенкови, бојни бродови, системи ракетне одбране, радарска и комуникациона као и технологија сајбер безбедности.

Већи део пакета односи се на оно што су САД обећале Саудијцима још пре доласка Трампа на власт.

АП је навео да је Трампова администрација у петак информисала амерички Конгрес и да ће продати 500 милиона долара вредну испоруку прецизно вођене муниције Саудијској Арабији.

Стејт департмент је навео да ће та муниција побољшати прецизност саудијске војске, посебно у Јемену где је критикована због цивилних жртава у борби против побуњеника које подржава Иран.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво