Трамп: Желимо коалицију на Блиском истоку против екстремизма

Амерички председник Доналд Трамп поручио је на самиту са представницима 55 арапских и исламских земаља у Ријаду, да САД желе "коалицију земаља" на Блиском истоку сa циљем искорењивања екстремизма, истичући да те земље морају да уложе напоре у том циљу.

Доналд Трамп је истакао да ће "ојачати стара америчка пријатељства и тражити нова партнерства у стремљењу ка миру", а истовремено је обећао да "Америка неће настојати да другима наметне свој начин живота, већ ће пружити руке у духу сарадње и поверења", преноси АП.

"Нисмо овде да држимо предавања, нисмо овде да говоримо људима како треба да живе, шта треба да раде, шта треба да буду и како да се моле. Овде смо да понудимо партнерство, засновано на заједничким интересима и вредностима, како бисмо обезбедили бољу будућност за све нас", рекао је Трамп.

Нагласио је да је свака земља "апсолутно дужна да обезбеди да терористи не пронађу себи место на њеном тлу", упозоривши да терористичке групе "ничим не инспиришу, већ само убијају".

Према његовим речима, све земље морају сарађивати како би се "часно супротставиле кризи услед исламистичког екстремизма и исламистичких терористичких група које он инспирише".

Међутим, амерички председник није поменуо термин "радикалног исламског тероризма" који иначе често користи код куће и за чије непомињање је осудио свог претходника Барака Обаму, примећује АП.

У свом говору, Трамп је описао борбу против екстремиста као "борбу између добра и зла, а не између Запада и ислама", истакавши да то "није борба између различитих вероисповести, секти или цивилизација, већ борба између оних који теже да сатру људски живот и оних који теже да га заштите".

Поручио је да су САД спремне да стану уз лидере арапских и исламских земаља у борби против екстремиста, али је нагласио да те земље морају да преузму вођство у тим напорима.

"Истерајте екстремисте из ваших светилишта, из ваше заједнице, са ваше свете земље", поручио је Трамп у свом првом значајном спољнополитичком обраћању откако је постао председник САД.

Истакао је и да је сиријски председник Башар ел Асад починио "неописиве злoчине" уз подршку Ирана који, како је навео, финансира наоружавање и обучава милиције које шире уништење и хаос.

Позвао је све земље да раде заједно на изоловању Ирана, оптуживши Техеран да распаљује "буктињу секташког сукоба и терора".

АФП наводи да је Трамп десетинама муслиманских лидера донео "поруку пријатељства, наде и љубави" и да је најавио споразум са земљама Персијског залива у борби против финансирања екстремиста.

Ројтерс преноси Трампове речи да "недужни народи арапских, муслиманских и блискоисточних земаља" чине велику већину жртава "фанатичног насиља" и да се регионом шири хуманитарна и безбедносна катастрофа.

Говор пред лидерима арапских и исламских земаља је прво значајно Трампово обраћање откако је јуче допутовао у Ријад, чиме је отпочео посету Блиском истоку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара