Северна Кореја поново испалила балистичку ракету

Јужнокорејски војни званичник изјавио је да је Северна Кореја лансирала балистичку ракету која је достигла је висину од око 560 километара.

Ракета је подсећала на севернокорејску ракету "пукгуксонг-2", унапређену верзију продуженог домета, балистичку ракету на течно гориво која се лансира из подморнице, рекао је неименовани јужнокорејски званичник у телефонској изјави Ројтерсу.

Војска Јужне Кореје претходно је саопштила да је балистичка ракета коју је лансирала Северна Кореја летела око 500 километара и да се верује да је пала надомак источне обале те земље.

Стручни штаб оружаних снага Јужне Кореје и САД спроводе детаљну анализу лансирања.

Такође, јужнокорејска војска је раније данас саопштила да је неидентификовани пројектил испаљен поподне по локалном времену са локације у близини Пукчанга. 

Председник Јужне Кореје одржао је седницу Савета националне безбедности у Плавој кући, како би се дискутовало о лансирању, саопштио је Кабинет председника.

Бела кућа је потврдила да је Северна Кореја лансирала балистичку ракету средњег домета (МРБМ) и истакла да је њен домет био краћи, него током недавно изведених тестирања.

"Свесни смо да је Северна Корја лансирала МРБМ", изјавио је званичник из Беле куће, пренео је Ројтерс.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон затражио је да Северна Кореја престане са тестирањем ракета, поручивши да ће САД наставити да врше и економски и дипломатски притисак на Пјонгјанг после најновијег лансирања балистичке ракете.

"Тестирање које спроводе је разочаравајуће, узнемиравајуће и тражимо да престану с тим", рекао је Тилерсон данас за Фокс њуз, преноси Ројтерс.

Овај систем, последњи пут тестиран у фебруару, има краћи домет него ракете лансиране у Северној Кореји последња три пута, додао је амерички званичник.

Јапан је снажно протестовао због најновијег севернокорејског лансирања ракете истакавши да Токио не може да толерише акте провокације који се понављају, изјавио је главни секретар јапанског кабинета Јошихилде Суга.

Рекао је да је ракета лансирана око 16.59 по локалном времену из приобалног западног дела Северне Кореје према Јапанском мору, пренео је Ројтерс.

Суга је додао да је ракета највероватније пала изван јапанске ексклузивне екононске зоне и није причинила било какву штету бродовима и авионима.

Јапански премијер Шинзо Абе изјавио је да жели да покрене питање о севернокорејском лансирању ракете на самиту Групе седам индустријски најразвенијих земаља у италији овог месеца.

Пјонгјанг је прошле недеље лансирао ракету средњег домета "хвасонг-12", а аналитичари тврде да њен мотор има велики домет.

То је било десето лансирање ракета ове године, после десетина тестова и две нуклеарне пробе 2016.

Северна Кореја убрзано ради на производњи интерконтиненталне балистичке ракете способне да нуклеарну бојеву главу допреми до САД.

Амерички председник Доналд Трамп је рекао да се то неће десити.

Пјонгјанг одавно поседује способност да погоди мете у Јужној Кореји, ракетама "скад" домета до 500 километара, док Јапан може да погоди ракетама "родонг" које могу да добаце између 1.000 и 3.000 километара.

С процењеним дометом од око 4.500 километара, ракета "хвасонг-12" може да досегне америчку пацифичку базу на острву Гуам.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво