Оштре реакције Дамаска и Москве на напад САД на сиријску војску

Сирија је осудила напад коалиционих снага предвођених САД на провладине снаге на истоку земље, поручивши да тиме неће бити "застрашени". Из Русије порука да удари на провладине снаге представљају кршење сиријског суверенитета.

Амерички авиони су у четвртак гађали конвој провладиних снага који се кретао ка гарнизону у близини границе с Јорданом.

"Овај дрзак напад такозване међународне коалиције разоткрива лицемерство њихових претњи да се боре против тероризма", пренела је сиријска државна телевизија речи неименованог војног извора, пренела је агенција АФП.

Како тврди, у нападу је убијено неколико војника и причињена је материјална штета.

Коалиција предвођена САД у саопштењу је навела да је погодила "прорежимске снаге које су представљале претњу по САД и партнерске снаге".

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да руско Министарство спољних послова нема информацију да је Вашингтон упозорио Москву пре ваздушних напада на сиријске провладине снаге. 

"Не знам ништа о томе", рекао је Лавров на састанку Комитета министара Савета Европе на Кипру, преноси Тас.

Како је оценио, ти напади су нелегитимни и незаконити, без обзира на узрок.

"Америчка команда саопштила је да је напад изведен јер ове провладине снаге представљају опасност за опозицију, која сарађује са коалицијом предвођеном САД", рекао је Лавров и додао да је то још једно "грубо кршење суверенитета Сирије". 

Америчка војска извела је јуче ваздушни напад на милицију коју подржава сиријска влада, а која представља претњу по САД и сиријске борце који уживају америчку подршку на југу земље, рекли су амерички званичници британској агенцији.

Војни извор на страни сиријске владе изјавио је да је у том ваздушном удару погођена "једна од њихових војних тачака", не наводећи детаље, јавила је сиријска државна телевизија.

У нападу је убијено неколико људи и нанета материјална штета, рекао је исти извор, истакавши да то омета напоре сиријске војске и њених савезника у борби против Исламске државе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи